Du er her: ForsideOm kommunenOm Faxe KommuneOpskrift på Faxe egnsret

Opskrift på Faxe egnsret

Faxe egnsret
I 2012 blev der afholdt en lokal konkurrence om at kreere en egnsret for Faxe Kommune. Blandt de over 100 indsendte forslag vandt haslevvitten Christian Reich med Faxe Bryggergryde - en ret, der senere blev omdøbt til Faxe egnsret og indeholder gode sager som cuvettesteg, stout øl og fritteret persille. Opskriften kan du nu finde her.

Faxe egnsret - oksebryggergryde med blød hvidløgsmos, persillefritter og rå-marineret spidskål.

Til ca. seks sultne personer

En eller to gode okse cuvettestege på ca. 1.500 – 2.500 gram (retten er fryse-egnet)
200 gram godt slagterrøget bacon. Gerne tørsaltet
3 dåser Faxe porter (Royal Stout)
4 store løg
10 laurbærblade
En spsk. peberkorn
Masser af friske krydderurter; timian, oregano eller lign.
7 fed hvidløg
6 flotte springløg
4 store gulerødder
Et bundt friske gulerødder med top (ikke for store, meget gerne små)
Smør og olie
Salt og peber
Sød paprika
¼ liter fløde 38%
Evt. en spsk. Oscar Vildt bouillon

Find en gammel støbejernsgryde eller køb en på et loppemarked, som jeg har gjort. Gå ud i det gode vejr og brug grillen, så du ikke ryger og sviner indendørs. (Så kan du også drikke en af de tre Stout, uden at samleveren opdager det). Retten kan også laves på komfur hvis man fryser. Kom godt med kul på midten af grillen og placér gryden på risten over de gødende kul

  • Skær bacon i små terninger, steg dem sprøde og læg dem til side på køkkenrulle.
  • Skær cuvetten/bovblad/spidsbryst ud i store klodser på ca. 3x3 cm. Gnid dem ind i rigeligt sød paprika, peber og salt.
  • Brun dem i gryden (god farve, som giver smag)
  • Læg kødet til side og brun grøntsagerne (må gerne blive let brændte, da det også giver smag). Gem to af gulerødderne og springløg til senere.
  • Placér kødet oven på de brunede grønsager og tilsæt peberkorn, laurbærblade og 2 dåser stout .
  • Læg låg på gryden og låg på kuglegrillen. Der skrues ned for luften på grillen, da retten kun skal småsimre let i ca. 2 ½ timer (simre betyder, at der kun skal komme et lille ”blob” i gryden engang i mellem).  Ca. 130 grader i grillen/eller ovnen.
  • Kig til retten en enkelt gang for at se, om der skal spædes til med lidt vand.
  • Når kødet er mørt, tages det op. Væden sies fra og skummes for fedt. Kassér de udkogte grønsager m.m.
  • Skær gulerødderne i skiver (hvis det er vinter) og put dem i den rensede gryde sammen med kødet, væden og fløden.
  • Kog det det lidt ind og jævn retten med et par spsk. Maizena rørt op med vand. Lidt kulør er nok også nødvendig.
  • Tilsæt springløg i skiver på 3 cm (også det grønne).
  • Smag til med salt og rund af med lidt sukker eller honning.
  • Hvis det er sæson for de friske dusk gulerødder, skal de dampes og smukt anrettes. (Lad et lille tot af det grønne sidde. Det er smukt).  Kan erstattes med almindelige gulerødder skåret pænt ud.


Blød hvidløgs mos

Ca. 1½ kg store og melede kartofler
½ pakke smør
Salt
…Og hold fast… 30 fed hvidløg + ¼ fed. Smager ikke af overdrevet af hvidløg, men har en rund og lækker smag. (Kan undlades hvis man er vampyr).

  • Skær kartoflerne i tern og kog dem i usaltet vand i 10 min. (Vandet skal kun lige dække)
  • Tilsæt de hele hvidløg og kog i ca. 10 minutter mere til det er mørt nok til at mose.
  • Hæld vand fra og rør mosen ud med salt, smør og ¼ fed presset frisk hvidløg (ikke mere)

Persillefritter

En dusk persille
Ca. 1 liter solsikke- eller fritureolie
En dusk persille skylles i god tid og tørres meget omhyggeligt, da det skal i friture (Vand + varm olie = skideballe for svineriet i køkkenet)

  • Frituresteges i god tid og lidt af gangen i en høj gryde, da der kommer tryk på lige meget, hvor godt du har tørret persillen.
  • Når det holder op med at ”sprutte”, er det færdigt og tages op med en hulske på rigeligt køkkenrulle.
  • Salte rigeligt med fint salt.
  • Alt dette kan laves i forvejen og gemmes i lufttæt beholder.
  • Kan også undlades, men giver den sidste ”blære effekt” med saltet persille, der knaser…

Rå-marineret spidskål

Brug gerne et rødt spidskål i mellemstørrelse ellers et almindeligt spidskål - hvis det er sommer, kan man bruge hvidkål
¼ tsk. salt
Ca. 1½.spsk. honning, gerne flydende
Ca. 2 spsk. æble eddike

  • Skær spidskål meget fint ud (gerne med mandolinjern.)
  • Rør honning, salt og æble eddike ud og hæld over spidskål.
  • Rod rundt i det og lad det trække i nogle timer

Anretning

  • Anret det hele pænt: Bryggergryde i midten af tallerken, pyntet med persille, bacontern, dampede gulerødder, rå-marineret spidskål og mos pyntet med persillefritter (husk at synet er det halve af smagen…)
  • Servér en halv Royal Stout og halv god pilsner i en gammel lerkande. Det pryder retten. Er man ikke så ”fin” på den, vil en god flaske Amarone også gå an.

Hent opskriften som pdf (PDF-fil åbner i nyt vindue)