Du er her: ForsideOm kommunenFakta og nøgletalKommunevåben

Kommunevåben

Der er copyright på Faxe Kommunevåben og logoer.

Kommunevåben og logoer må udelukkende benyttes af Faxe Kommune eller i kommunale henseender.

Alt brug ud over det normale skal aftales med Center for Udvikling.

Beskrivelse af motivet
Motivet i Faxe Kommunes våbenskjold er hentet fra den nordiske mytologi, og spiller på kommunens navn. Allerede i 1280 nævnes FAXÆ i skriftlige optegnelser. Det fortælles, at navnet kommer af fax, som er olddansk og betyder manke, der her hentyder til en skovbevoksning. Med lidt fantasi kan man tænke sig, at Fakse Banke (ca. 76 m over havet) har lignet et par hestemanker og har ledt tanken hen på de mytologiske heste, Rimfaxe, der er nattens hest, og Skinfaxe, der er dagens hest.

Bølgelinierne under hestehovederne henviser dels til Faxe kommunes kystlinie og dels til vandløbene i området. Endelig henviser de også til kalklagene i undergrunden.

På Vinkældertorvet i Fakse, midt i det gamle gadekær, står der et prægtigt monument, der er udført af billedhuggeren Aage Petersen. Monumentet blev afsløret den 21. december 1941 og fungerer samtidig som springvand.

Rimfaxe og Skinfaxe
Nat og Dag var to personer, der red over himmelen med hver deres hest. Nat, der var datter af jætten Narfe, fik med asen Delling en søn, de kaldte dag.

Nat red på den mørke hest Rimfaxe. I dens mørke manke så man rim. Dag red på den lyse Skinfaxe, hvis manke og hale skinnede som guld og lyste over luft og jord. Duggen, som falder om morgenen, sagdes at være skumdråber fra Rimfaxes og Skinfaxes bidsler.

Det er først, da Rimfaxe og Skinfaxe bliver sat på himmelen, at man kan tælle dage, måneder og år, og skelne mellem nat og dag.

Vidste du for øvrigt:

  • At der er et teater, der hedder Rimfaxe.
  • At der er en billedkunstner, der hedder Esben Rimfaxe.
  • At der er en kunstnersammenslutning, der hedder Rimfaxe.
  • At Adam Oehlenschlâger skriver om Rimfaxe og Skinfaxe i "Guldhornene": Hrymfaxe den sorte puster og dukker og i havet sig begraver. Morgenens Porte Delling oplukker, og Skinfaxe traver i straalende Lue på Himlens Bue.

Lidt faktaoplysningern om godkendelse af Kommunevåben
Sammen med den endelige godkeldelse har vi fået følgende blasonering:
Delt af sort og sølv, to mod hinanden vendte afrevne hestehoveder over tre bølger i modsatte tinkturer.

En Blasonering er en fuldstændig beskrivelse af et våben efter heraldikkens regler. I princippet er det blasoneringen, der er våbnet, mens våbentegningen blot er én realisering af våbnet.

Faxe Kommunes våbenskjold er godkendt af Rigsarkivet og registreret hos Patent- og Varemærkestyrelsen. Se godkendelser her.

Har du brug for yderligere information om Faxes Kommunevåben, logoer og visuelle identitet, kan du kontakte afdelingen Kommunikation & Kvalitet, Frederiksgade 9, 4690 Haslev.