Du er her: ForsideSundhedAkut hjælpLivreddende førstehjælp ved hjertestop

Livreddende førstehjælp ved hjertestop

Når en person får hjertestop, begynder en kamp mod uret. De første minutter er livsvigtige. Og mange menneskeliv kan reddes, hvis du udnytter minutterne rigtigt: Ringer 1-1-2, starter hjertelungeredning og får hentet en hjertestarter.

Hvad er et hjertestop?

Når en person får hjertestop, begynder en kamp mod uret. De første minutter er livsvigtige. Og mange menneskeliv kan reddes, hvis du udnytter minutterne rigtigt: Ringer 1-1-2, starter hjertelungeredning og får hentet en hjertestarter. 

Ved et hjertestop begynder hjertet som regel at flimre, fordi de elektriske signaler i hjertet løber løbsk. Det bevirker, at hjertet ikke længene kan pumpe blod og ilt rundt i kroppen.

Et elektrisk stød med en hjertestarter vil ofte kunne få hjertet til at slå igen. Og jo tidligere i forløbet stødet gives, jo større er chancen for, at personen overlever. 

Chancen for succesfuld hjertestart falder med ca 10 procent pr. minut, så det vigtigste er, at du gør noget. Uden hjælp overlever personen ikke.

Hjerte-lungeredning

Hjertelungeredning består af en kombination af kunstigt åndedræt med mund-til-mund metode og hjertemassage med brystkompressioner. Hjerte-lungeredningen sørger for, at iltet blod tilføres hjernen og andre livsvigtige organer, indtil mere omfattende medicinsk behandling kan genoprette normal hjerterytme og vejrtrækning

Klik her for at læse mere om Hjertelungeredning på Sundhed.dk

Hjerteforeningen har udviklet en app, der trin for trin guider dig igennem hjerte-lungeredning. App´en er gratis og hedder Red liv.

Hvad er en hjertestarter?

En hjertestarter er et apparat, der kan "genstarte" hjertet efter hjertestop ved at give et eller flere elektriske stød gennem brystkassen. 

Hjertestarteren kaldes også en defibrillator eller en AED, som er forkortelsen for Automatisk Ekstern Defibrillator.

Hjertestarteren består af selve maskinen og to elektroder. Gennem elektroderne kan hjertestarteren aflæse hjertets elektriske rytme og vurdere om der skal afgives stød. Derfor er det vigtigt, at du placerer elektroderne rigtigt.

Hele vejen gennem processen fortæller hjertestarteren, hvad du skal gøre. For eksempel hvordan du sætter elektroderne rigtigt på, hvornår den tilskadekomne må berøres, og om du skal trykke på den knap, der udløser stødet.

Hvor er der Hjertestartere?

På hjemmesiden Hjertestarter.dk kan du se et kort over, hvor der er hjertestartere.

Klik her for at kommer til Hjerterstarter.dk (Åbner i nyt vindue)

Hjertestart app

TrygFonden har udviklet en app, der kan vise dig vej til de cirka 6400 hjertestartere, som er registreret på hjertestarter.dk.

Du kan downloade TrygFonden Hjertestart gratis i app-store