Du er her: ForsideNyheder2016 - et godt år, der sluttede med manér

2016 - et godt år, der sluttede med manér

2016 bød på masser af spændende tiltag. Her ser borgmester Knud Erik Hansen tilbage på året der gik.

I midten af december blev første spadestik taget til byggeriet af 90 boliger i Karise Permatopia. Et spændende bofællesskab, hvor man vil blive selvforsynende med energi og fødevarer og behandle eget spildevand og affald. Et projekt, der kommer til at berige os alle – og ikke mindst Karise i de kommende år. Det er et enestående koncept, som jeg er helt sikker på vil få både national og international bevågenhed. Faxe Kommune støtter økonomisk de 44 almennyttige boliger, som er helt afgørende for projektets realisering.

Dagen efter det velbesøgte spadestik-arrangement i Karise, blev Bregentveds Turebylille Vindmøllepark indviet. Fem vindmøller som producerer, hvad der svarer til 18.000 husstandes årlige elforbrug.

Store og helt forskellige tiltag, som på fornem vis sætter fokus på klimaet. Det glæder mig som borgmester, at projekterne er kommet godt afsted, ikke mindst fordi vi er en klimakommune.

Trætårnet kommer
Inden byrådet lukkede det politiske år ned, godkendte vi, at Camp Adventure kunne gå i gang med deres udsigtstårn og øvrige rekreative faciliteter ved Brødebækskoven uden for Rønnede. Resultatet ser vi i 2017, og jeg tør godt love, at vi alle har noget at glæde os til. Også dette projekt vil tiltrække sig national og forhåbentlig international bevågenhed – til glæde for alle, som arbejder inden for turismen. Jeg tror og håber, at I får travlt. Vi har i øvrigt haft et år med stor vækst i turist-overnatninger – ikke mindst takket være vores mange gode campingpladser med Danmarks bedste campingplads, Feddet Camping, som den helt store aktør.

Følelsen af Faxe
I foråret lancerede vi bosætningskampagnen ”Følelsen af Faxe” med et åbent hus-arrangement i hele kommunen. Vi er til stede på både Facebook og Instagram, hvor mange borgere er begyndt at dele billeder og historier om deres hverdag, og hvad der giver dem en Følelse af Faxe: Vores #følelsenaffaxe bliver benyttet flittigt på de sociale medier. I december delte vi adventskalendere ud uden for Faxe Kommune. Bag lågerne gemte sig overraskelser i form af indbydelser til herlige oplevelser i kommunen. Vi er også gået i luften med en hjemmeside for kampagnen, og næste år byder på endnu flere gode tiltag.

Fælles om udvikling
Jeg er glad for, at så mange borgere bidrager ved i ord og billeder at fortælle om vores kommune, for ”Følelsen af Faxe” er noget vi er fælles om.

Det samme vil jeg sige om udviklingen af vores kommune. Den er vi også fælles om. I efteråret bød vi på otte dialogmøder rundt om i kommunen i forbindelse med ”På Forkant”-projektet. Her blev udviklingsstrategier for hvert område debatteret flittigt. Det er borgere i de respektive områder, som har medvirket til at fylde strategierne med visioner og konkrete idéer. Det er også jer derude, som påtager jer et stort medansvar for aktivt at få projekterne til at blomstre. Jeg er overbevist om, at 2017 vil byde på meget mere af samme samskabende engagement.

Det er en styrke ved vores kommune, at rigtig mange trækker i arbejdstøjet, og at rigtig mange har overskuddet til at gøre en indsats for deres lokalområder. Det er jeg og byrå-det taknemmelig for.

Samling af aktiviteter
I 2016 besluttede byrådet at købe den sidste del af det tidligere seminarium i Haslev. Her skal hele indsatsen omkring børn- og unge samles. Vi har også samlet kommunens administration på Tingvej og i Frederiksgade i Haslev i 2016.
Tidligere på året samlede vi hele den kommunale tandpleje i en helt moderne klinik på sundhedscentret i Faxe. 
Samlingen af administrationen og tandplejen sker for at øge kvaliteten og samtidig spare penge ved at rykke sammen på færre kvadratmeter. Penge der i stedet kan bruges til bedre service for borgerne på andre områder.

10 år med Faxe Kommune
1. januar 2017 markerer, at det er 10 år siden, Haslev, Fakse og Rønnede blev til Faxe Kommune. De første år bød på udfordringer, men vi er kommet langt. Både med hensyn til service og økonomi og i forhold til vores følelse af fælles identitet.

Der er nok nogle, der har brug for et par år mere til at fordøje sammenlægningen.
Men i dag, 10 år efter, har vi en sund og stabil økonomi. Vi er Danmarks ottende mest effektivt drevne kommune. Det giver os netop mulighed for at tale udvikling og prioritering fremadrettet frem for at skulle slukke brande.

Det er et godt udgangspunkt generelt, og det er ikke noget dårligt udgangspunkt for det spændende 2017, som ligger lige foran os.

Jeg ønsker alle et rigtig godt nytår.

Knud Erik Hansen
Borgmester