Du er her: ForsideNyheder2,9 millioner kroner til nyt demensprojekt i Faxe, Køge og Stevns

2,9 millioner kroner til nyt demensprojekt i Faxe, Køge og Stevns

Faxe, Stevns og Køge opretter i samarbejde med Alzheimerforeningen demensrådgivnings- og aktivitetscentre i hver af de tre kmmuner.

Faxe Kommune er blandt de 17 første demensvenlige kommuner i landet og er nu gået sammen med Stevns og Køge, som også er demensvenlige kommuner. I samarbejde med Alzheimerforeningen vil de tre kommuner oprette et fælles demensrådgivnings- og aktivitetscenter på matrikler i hver kommune.

Her kan mennesker med demens eller demenslignende symptomer og deres pårørende, henvende sig uden visitation og blive tilbudt rådgivning, vejledning og aktiviteter.

Tanken med det nye rådgivnings- og aktivitetscenter er, at mange flere, også i de helt tidlige stadier af en demenssygdom og deres pårørende, skal hjælpes bedre. Målgruppen er primært borgere, der bor i eget hjem, herunder yngre med en demenssygdom, ægtefæller, børn og andre pårørende. Det nye center er både for borgere der har fået stillet en demensdiagnose, og for dem, som oplever demenslignende symptomer.

- Det er en glæde, at Faxe sammen med Stevns og Køge kommuner har fået tildelt midler til at kunne etablere dette tilbud, som forhåbentligt vil komme mange til mennesker til gode, siger Mogens Stilhoff, formand for Social- & Sundhedsudvalget.

- I Faxe Kommune får det nye center til huse på Sundhedscenteret i Faxe, mens centeret i Stevns placeres på Sundhedscenteret i Hårlev og i Køge kommer det til at ligge på Nørremarkens plejecenter. I forhold til henvendelser, ophæver vi grænserne mellem de tre kommuner, så man som borger frit kan henvende sig et af de tre steder, uanset hvilken kommune man bor i, fortsætter Mogens Stilhoff.  

Borgerinddragelse og samvær med andre i samme situation

Udover rådgivning, screening og vejledning vil det nye demenscenter også tilbyde andre aktiviteter i samarbejde med Alzheimerforeningen og andre frivillige foreninger. Aktiviteterne er baseret på samskabelse mellem kommuner, foreninger og brugere og vil spænde over en bred kam fra sociale, fysiske, kreative og kulturelle aktiviteter.

- De aktiviteter, der planlægges, vil i høj grad være lagt an på inddragelse af brugerne og vil tilpasses de forskellige stadier af demenssygdommene. Også de pårørendes behov vil være i fokus, siger Tina Norking, Centerchef for Sundhed & Pleje.

- Når man bliver syg af en demenssygdom eller har en nær pårørende, der bliver det, kan det være en stor hjælp at tale og være sammen med andre i en lignende situation. Etablering af sociale netværk vil derfor være en vigtig del af aktiviteterne. Vi glæder os meget til at se, hvad dette spændende projekt kan udvikle sig til, siger Tina Norking.

Etableringen af det nye rådgivnings- og aktivitetscenter påbegyndes i foråret 2018 og forventes at være færdigt etableret i løbet af 2019.