Du er her: ForsideNyhederBorgerne får ordet i nye spildevandsfilm

Borgerne får ordet i nye spildevandsfilm

Fisk og smådyr ser frem til at kunne boltre sig i rent vand i vandløb og søer, men mange borgere i det åbne land er rådvilde over, hvordan det skal ske. Nye spildevandsplaner stiller nemlig krav om bedre rensning af spildevandet på deres ejendomme og det kan være uoverskueligt at finde den rette renseløsning. 9 kommuner i Region Sjælland har derfor i fællesskab produceret 7 små film, hvor borgere, der allerede har et spildevandsanlæg, fortæller om deres valg.

Alle kan blive enige om, at vi skal passe på naturen - hvem vil ikke gerne se fiskene sprælle og smådyr krible og krable i åen? Eller trygt lade sine børn stikke hænderne ned i vandet, sætte små både ud og kigge på dyrelivet i åen - uden at være bekymret for om de kan blive syge? Derfor skal spildevandet på landet renses bedre. På landsplan drejer det sig om ca. 41.000 ejendomme. Mange husejere skal selv etablere et anlæg, men hvilken renseløsning skal de vælge? Her kommer de små film ind i billedet. Når husejerne selv fortæller om deres anlæg, er de samtidig garanter for, at løsningerne fungerer i praksis og ikke kun på tegnebrættet.

Michael Berggren Schmidt fortæller om pasningen af sit nedsivningsanlæg:

”Man skal ikke blive forskrækket, det er nemt at have med at gøre, lige så let som at være på kloaksystemet – så kan det jo ikke være nemmere.”

Vibeke Aarup Kristensen fortæller om deres valg af beplantede filteranlæg:

”Det har været vigtigt for os; At anlægget kunne falde ind i naturen, da vi bor i en stor have. At det er miljømæssigt godt, forstået på den måde at der ikke skal bruges kemikalier. og at det vedligeholdelsesfrit, da vi er en familie med fire børn”

Fakta ark og film som værktøj

Hidtil er borgere blevet informeret om renseløsningerne i pjecer og via beskrivelser af anlæggene på de kommunale hjemmesider. Nu går 9 kommuner i Region Sjælland et skridt videre og informerer via små film. Ved i stedet at lade almindelige mennesker vise deres anlæg frem og dele ud af deres erfaringer, håber kommunerne, at det bliver nemmere for borgerne at træffe deres valg.

Filmene suppleres af faktaark med billeder af anlæggene – lige til at printe ud. Arkene beskriver i et enkelt sprog renseløsningernes funktion, hvor de kan bruges, og hvordan man får tilladelse til at etablere dem.

På kommunernes hjemmesider er der nu 7 nye film af 2-4 minutters varighed, 5 om renseløsninger for spildevand, 2 om håndtering af regnvand på egen grund:

Vil du se film og læse fakta ark kan se mere på spildevand i det åbne land

Høj kvalitet og godt samarbejde

De 9 kommuner, der er gået sammen om at udarbejde informationsmaterialet er Faxe, Holbæk, Lejre, Lolland, Næstved, Odsherred, Ringsted, Sorø og Stevns.

”Vi er meget tilfredse med resultatet. Film er et godt medie til at formidle et teknisk vanskeligt stof på en ny og enkel måde. Det er desuden et godt eksempel på, at kommunerne har fordel af at samarbejde om informationsmateriale. På den måde kan vi få råd til mere og gøre det bedre” udtaler Kirsten Agerholm Gyalokay, centerchef for Natur, Miljø og Trafik i Odsherred Kommune.