Du er her: ForsideNyhederFaxe Kommune med i innovativt byggeprojekt

Faxe Kommune med i innovativt byggeprojekt

Boligerne bliver indviet den 15. november
Innovation, fleksibilitet og at være omstillingsparat. Det har været i fokus i et spændende ombygningsarbejde, som Faxe Kommune har stået for på Faxe Sundhedscenter.

Med støtte fra en forsøgspulje i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har Faxe Kommune ombygget og renoveret en etage i en bygning på Faxe Sundhedscenter.

Bygningen blev i sin tid brugt af distriktspsykiatrien under Region Sjællands sygehusdrift.

Med renoveringen har den bevaringsværdige bygning fået nyt liv. Og det var præcis det, der var formålet, da kommunen satte sig for at finde løsninger, som fleksibelt kan imødekomme nuværende og fremtidige boligbehov.

- Vi stillede os selv den opgave at undersøge, om vi kunne forlænge livet på gamle men bevaringsværdige, kommunale bygninger. Vi ville samtidig gerne afprøve en innovativ byggemetode med fleksible moduler, så vi i fremtiden kan stykke boliger sammen med de rum, der er behov for. Det er et innovativt projekt, som vi i den grad er lykkes med, siger borgmester Knud Erik Hansen.

Etagen er nu indrettet i lejligheder primært til unge mennesker, som har behov for støtte i en midlertidig bolig.  Boliger som Socialcentret i kommunen vil visitere de unge mennesker til.

På baggrund af den økonomiske støtte har Faxe Kommune kunnet bygge etagen om med fokus på smarte løsninger i en eksisterende bygning.

Plug and play

Der er taget udgangspunkt i arkitekturen med respekt for bygningsarven. Og Faxe Kommune har afprøvet, hvordan fordelene ved præfabrikation af bygningselementer kan udnyttes ved indvendige renoveringer. Samtidig gør fleksibiliteten, at vægge, toiletter og køkken med videre relativt hurtigt kan flyttes rundt for at tilgodese andre og fremtidige boligbehov.

Ved dette smarte systembyggeri har man hejst de præfabrikerede moduler ind i bygningen i 12 meters højde gennem en dobbeltdør. Ifølge tidsplanen tog det et par dage at hejse elementerne ind og cirka en uge at montere og tilkoble modulerne - næsten som plug and play i computerens verden, hvor man sætter ny hardware til, hvorefter man kan bruge det med det samme.

Faxe Kommune har idé og konceptudviklet i samarbejde med firmaet YourHouse.dk. Kjeldal Consult ApS har været rådgivende ingeniør, VIA-S Furniture i Letland har lavet modulerne og Knud Færgegaard's Eftf. A/S fra Rønnede har stået for selve ombygningen på stedet og montering af modulerne.

Boligerne bliver indviet onsdag den den 15. november klokken 14-16.
Præstøvej 78, bygning 19, 2. sal, 4640 Faxe.