Du er her: ForsideNyhederFaxe Kommune kåret som Årets Elevvenlige Kommune

Faxe Kommune kåret som Årets Elevvenlige Kommune

Afskaffelse af "prikkerunder", filmfestival for 8. klasserne og tæt samarbejde med lokalsamfundet får foreningen Danske Skolelever til at kåre Faxe Kommune som årets mest elevvenlige kommune.

- Det er en ære og ikke mindst et stort skulderklap til de elever, som er en del af Faxe Kommunes fælleselevråd. Børn & Læringsudvalget er stolt over, at Danske Skoleelever har kåret Faxe Kommune til Årets Elevvenlige Kommune.

Sådan siger Mikkel Dam, formand for Børn & Læringsudvalget, efter kåringen ved foreningens årsmøde i weekenden.

Danske Skolelever har såkaldt partnerskabsaftaler om at være Elevvenlig Kommune med Faxe Kommune og 40 andre danske kommuner. Med årets kåring indgår Faxe Kommune i rækken af blot otte tidligere modtagere af prisen (Københavns Kommune har vundet to gange), som første gang blev uddelt i 2008.

Ros for at inddrage eleverne
Danske Skolelever har flere begrundelser for at kåre Faxe Kommune:

"Faxe Kommune tildeles prisen på baggrund af det gode samarbejde med og inddragelsen af lokalsamfundet. Faxe Kommune har fra begyndelsen udvist stort initiativ, og har kæmpet hårdt for deres holdninger og mærkesager. Særligt kan fremhæves kommunens indsats for at skabe en filmfestival for 8. klasser i kommunen, og indsatsen for at afværge de famøse prikkerunder. Kommunen har samarbejdet med og inddraget eleverne i beslutningstagningen på forbilledlig vis," skriver Danske Skoleelever.

Henvisningen til prikkerunderne går på, at enkelte elever i 6. klasse ikke længere bliver udpeget til at skulle flytte skoleafdeling i 7. klasse, hvilket tidligere gav utryghed omkring tiden i udskolingen for eleverne i 6. klasse.

Danske Skoleelever tilføjer i motiveringen:

"Danske Skoleelever mener, at Faxe Kommune er den helt rigtige kommune til denne pris, da kommunen, med sit tætte samarbejde med lokalsamfundet, har formået at gøre noget, vi i Danske Skoleelever ikke hidtil har set. Samarbejdet er en banebrydende og nytænkende måde at arbejde med fælleselevrådet på, og derfor fortjener Faxe Kommune prisen. Til trods for udfordringer og "bump på vejen", har fælleselevrådet i Faxe Kommune formået at rejse sig igen, og arbejde for endnu bedre resultater.
Danske Skoleelever ønsker Faxe Kommune stort tillykke med prisen. Vi ser frem til at fortsætte det gode samarbejde!"

Fælleselevråd med gå-på-mod
- Det tætte samarbejde med lokalsamfundet er virkelig unikt for vores fælleselevråd, siger udvalgsformand Mikkel Dam.

- Fælleselevrådet har ønsket at skabe noget, som kunne samle skolerne, og de kom på at lave filmfestivalen for 8. klasserne. De har selv taget initiativ til at samarbejde med Biografen Kanten i Faxe, Filmfabrikken på Møn, og de har skaffet midler via Åben Skole-projektet, som netop går ud på samarbejde med aktører uden for skolesystemet. Den initiativrigdom hos fælleselevrådet har Danske Skoleelever forstået at sætte pris på, og det gør Børn & Læringsudvalget så sandelig også, fortæller Mikkel Dam.

Engagerede unge
Som elevvenlig kommune har man en partnerskabsaftale med Danske Skoleelever om at gøre en ekstra indsats for elevdemokratiet. Ikke mindst for at skabe samfundsbevidste, aktive og engagerede elever.
En vigtig del af Elevvenlig Kommune er oprettelsen af et fælleselevråd; en sammenslutning af elevråd i kommunen.
Dette fælleselevråd skal inddrages i kommunens arbejde, når det gælder spørgsmål, der har indflydelse på elevernes hverdag.

Tidligere Årets Elevvenlige Kommuner:
• 2008 København
• 2009 Skanderborg