Du er her: ForsideNyhederFørste spadestik til Faxe Kommunes demenslandsby

Første spadestik til Faxe Kommunes demenslandsby

Faxe Kommune får demenslandsby
Onsdag den 26. april tager Faxe Kommune første spadestik til den kommende demenslandsby.

Området omkring Grøndalshusene i Haslev bliver fremover til en demenslandsby, hvor udemiljøet udgør en naturlig del af det samlede område.
 
Første spadestik til byggeriet bliver taget onsdag den 26. april. 

Grøndalshusene er i dag en "klyngeby" bestående af fem huse, hvoraf de tre er hjem for demensramte borgere. Alle husene vil på sigt huse demensramte borgere.
 
Faxe Kommune har et ønske om at skabe de bedste forudsætninger for, at kommunens borgere med demens kan leve et så meningsfuldt liv som muligt.
 
Ideen med etableringen af Grøndalshusene som en demensby er at skabe et miljø der sikrer, at de demensramte får en større selvstændighed og værdighed samt at mindske behovet for én til én overvågning døgnet rundt.
 
Ved at betragte Grøndalshusene som et bymiljø, hvor udemiljøet udgør en stor del af de oplevelser, borgerne kan gå på opdagelse i, vil det være muligt at fortsætte et liv med udendørs aktiviteter og frisk luft på egen hånd eller i fællesskab.
 
Dette sker blandt andet ved, at der på de grønne arealer laves et demensvenligt stisystem samt, at der i hjertet af byen laves et hyggeligt torvemiljø for sociale aktiviteter med aktivitetspavillon, caféborde og bænke med videre.
 
Endvidere kan der etableres sanseoplevelser som fontæner, duftende planter, gynger og andre faciliteter på sigt.  
 
Med denne nye demenslandsby skaber Faxe Kommune således nogle rammer der sikre:
 
•    Egnede rammer for beboere med demens i svær grad, hvor aktiviteter med beboerne, pårørende og personale kan ske i trygge rammer med mindsket overvågning.
•    Et sted hvor beboerne kan færdes frit og opleve selvstændighed, frihed og øget livskvalitet trods en svær demenssygdom.
•    Et fokus på flere aktiviteter og sanseoplevelser til beboerne med øget inddragelse af pårørende og frivillige.
•    Et stærkt fagligt miljø omkring plejen af demente og deres livssituation.
 
Området forventes færdigt tidligst i august, ellers i efteråret.