Du er her: ForsideNyhederMød Zeno og Nao… humanoide robotter!

Mød Zeno og Nao… humanoide robotter!

For de fleste almindelige danskere vil det sikkert være et helt nyt begreb, men i Faxe Kommune er personalet gået foran og viser vejen i forhold til brug af robotter i blandt andet undervisningsøjemed.

I samarbejde med Blue Ocean Robotics har Faxe Kommune implementeret 19 robotter rundt om i kommunen, og to af disse er det, man kalder humanoide robotter.

En kort karakteristik af en humanoid robot er, at den ligner den menneskelige krop med en torso, arme, ben og et hoved. Flere humanoide robotter er tillige designet til at efterligne den menneskelige retorik i ansigtet omkring øjne og mund.

De to humanoide robotter, som er implementeret i Faxe Kommune, ”bor” til daglig i henholdsvis Børnehuset Heimdal og Børnehuset Mælkevejen, som begge er børnehaver.

Den ene robot ”Nao” er i Børnehuset Heimdal, hvor den skal være i førskolegruppen. Her skal fokus særligt være på inklusion og motorik. Den anden robot ”Zeno” skal blandt andet være i en skærmet gruppe på Mælkevejen, som et tilbud til børn med særlige behov. Her skal robotten indgå i sprogarbejdet samt være med til at hjælpe til at øge børnenes koncentration. Robotten kan både anvendes til sekvenser med et enkelt barn og i grupper på flere børn alt afhængig af, hvad formålet er.

Direktør i Faxe Kommune Kirsten Jacobsen er meget begejstreret for de humanoide robotter, som hun flere gange har oplevet i aktion. ”Når man iagttager den interaktion, der er mellem barnet og robotten – og ser, hvad det kan gøre i forhold til de involverede børns sprogudvikling – så bliver jeg oprigtig imponeret. Det er en af de robotter, hvor vi virkelig kan se en forskel i det daglige arbejde”.

Zeno er en halv meter høj og ligner en kæk dreng fra en tegnefilm. Han taler 26 sprog og bruges primært i socialpædagogikken – især fordi hans mimik i ansigtet er helt fantastisk. Og så siger han sjove ting til børnene, som fx ”Jeg kan lide pizza med slik”, hvilket fanger de små børns opmærksomhed.

Nao derimod er mere motorisk anlagt og bruges blandt andet i legen ”Kongens efterfølger”, hvor børnene skal efterligne robotten i fysiske udfoldelser eller til at skabe interesse for det engelske sprog i en leg, hvor børnene skal gætte hvad et engelsk ord hedder på dansk.

Nao er meget fysisk og bruger hele sin krop, når han er i gang, mens Zeno primært står stille og bruger sin ansigtsmimik.

Allerede nu kan de pædagoger, som arbejder med de børn med særlige behov, se en forskel. De oplever, at børnene er motiverede og meget interesserede i Zeno, og at Zenos ansigtsudtryk samt sprog fordrer børnene i deres udvikling - ét af børnene har i løbet af en kun tre ugers periode allerede lært at sige flere nye ord/lyde end på en normal tre ugers periode.