Du er her: ForsideNyhederRespekt for medarbejdere der går i alkoholbehandling

Respekt for medarbejdere der går i alkoholbehandling

Næsten alle kender en person med alkoholproblemer, men de færreste taler om det. Faxe Kommune sætter i disse uger fokus på at give respekt til de medarbejdere, der gør noget ved deres alkoholproblem, og til de ledere og kolleger, der hjælper dem på vej.

Mandag den 30. januar løb Respektevent af stablen på rådhuset på Frederiksgade og i administrationsbygningen på Tingvej i Haslev. Eventen er et led i den årlige Respektkampagne, som Alkohol & Samfund står bag. Med kampagnen og eventen støtter Faxe Kommune op om det nationale fokus på at udbrede budskabet om at give respekt til de medarbejdere, der gør noget ved deres alkoholproblem, og til de ledere og kolleger, der hjælper dem på vej.

Borgmester Knud Erik Hansen deltog til eventen, hvor man blandt andet kunne teste sin viden om, hvordan man kan få hjælp til alkoholproblemer, teste hvad egne alkoholvaner kan betyde for helbredet samt få råd og vejledning i, hvordan man som leder eller kollega kan håndtere situationer, hvor der er mistanke om, at en medarbejder har et alkoholproblem.

Ret til gratis og anonym hjælp og rådgivning

Alkoholproblemer rammer i alle samfundslag. Hvis alkohol er begyndt at fylde lidt for meget i ens liv, kan man få gratis hjælp, og man kan være anonym. Det er stadig muligt at passe sit arbejde eller sin skole, samtidig med man får rådgivning. Man kan henvende sig direkte uden en henvisning. Alkoholkonsulent Nina Borre Secher fortæller, at de altid er klar til at tage en uformel snak, hvis man er i tvivl om, hvorvidt man selv, ens pårørende, kolleger eller medarbejdere har et overforbrug af alkohol. Sådan en samtale er helt uforpligtende. Ønsker man en samtale eller behandling i en anden kommune end Faxe Kommune kan man frit henvende sig.

Borgmester Knud Erik Hansens engagement i alkoholforebyggelse

Med Borgmester Knud Erik Hansens store engagement for forebyggelse af alkoholproblemer er det et vigtigt ærinde for Faxe Kommune at bakke op om kampagnen og sætte alkoholkulturen til debat. Faxe Kommune prioriterer en proaktiv og helhedsorienteret indsats, fordi overforbrug af alkohol kan have fysiske, psykiske, familiemæssige og sociale konsekvenser for både den drikkende, pårørende, børn, arbejdsgivere og samfundet. Alkoholforebyggelse er en vigtig sag for Borgmester Knud Erik Hansen, og med sin bestyrelsespost i Alkohol & Samfund sætter det Faxe Kommune som spydspids og forgangsmand i forebyggelsen af alkoholproblemer.

En gevinst for arbejdspladser

Det kan være en gevinst for kommunens virksomheder at tage hånd om medarbejdere med alkoholproblemer, så medarbejdere bliver hjulpet i alkoholbehandling. Nationalt koster overforbrug af alkohol årligt danske virksomheder 370.000 ekstra sygefraværsdage og over 7 mia. kroner i omkostninger til tabt produktion.

Som leder eller kollega kan du ringe og få en uforpligtende snak på 5620 2720, hvis du er i tvivl om, hvordan du kan hjælpe din kollega eller medarbejder. Du kan også læse mere på side 29-37 i nedenstående handleguide om, hvordan man forbereder, afholder, afslutter og følger op på samtalen om alkohol.

Alkoholpolitik og alkoholproblemer på arbejdspladsen (PDF-fil åbner i nyt vindue)

Kontakt Rusmiddelcentret:

Mail: rus@faxekommune.dk
Rusmiddelcentrets hjemmeside
Præstøvej 78, Bygning 18, 4640 Faxe

Alkoholforbrug blandt borgere i Faxe Kommune:

• Knap hver femte har en problematisk alkoholadfærd.
  • 12 % viser tegn på alkoholafhængighed.
  • Man skønner, at der nationalt er 140.000 danskere, der er afhængige af alkohol. Kun 10 % opsøger behandling.

Se også "Sundhedsmagasinet: Alkoholbehandling" på DR1 på tirsdag den 31. januar kl. 21.55, der netop omhandler alkoholbehandling og danskernes alkoholkultur.