Du er her: ForsideNyhederVandstanden på vej ned

Vandstanden på vej ned

Indsats for at stoppe havet i at gå i land
Havet er ved at trække sig tilbage fra Faxe Ladeplads. God indsats fra Midt- og Sydsjællands Brand og Redning, Faxe Kommunes Park & Vej samt de frivillige brandfolk var med til at mindske oversvømmelsen i sommerhusområdet i Faxe Ladeplads.

Klokken 22.17 onsdag aften begyndte vandstanden at falde ganske langsomt i Faxe Ladeplads.
Medarbejdere fra Park & Vej havde dagen igennem arbejdet på at sætte en prop i udmundingen af Faxe Å, det lykkedes klokken 18.50. Der blev brugt ikke færre end 55 store sandsække og tre bigballer til at forhindre havet i at gå i land i å-systemet.

Korpset af frivillige fra Midt- og Sydsjællands Brand og Redning gjorde også en formidabel indsats for at pumpe vand fra åen, over vejen og ud i havet. Og de stod til rådighed, da deltidsbrandmændene blev kaldt til området, fordi der var gået ild i et elskab sent onsdag aften. De frivillige var også beredte til at hjælpe med evakuering fra sommerhusområdet, men det blev heldigvis ikke nødvendigt. I det hele taget var der en god ånd af samarbejdsvilje og opbakning.

En lokal kvinde fra Faxe Ladeplads kom med kaffe og energibarer til Park & Vej-folkene og de frivillige på stedet. Det lokale Kiwi Supermarked leverede frugt, slik og kage og Park & Vejs kontaktperson hos Bygma i Haslev gav besked om, at han ville stå til rådighed i løbet af aftenen for at levere flere store poser til sand, hvis det skulle blive nødvendigt.

En række husstande var torsdag formiddag uden strøm, og efter de frivillige brandfolks indsats tog deltidsbrandmændene over med pumper for at fjerne vand, så SEAS-NVE kunne komme til elskabene.

Hvor høj vandstanden nåede at blive i Faxe Ladeplads er uvis. For Præstø Fjord lød meldingen onsdag aften, at vandstanden var 1,68 meter over normalt niveau. I Faxe Ladeplads nåede vandstanden så højt op, at overfladen rørte ved undersiden af broen hen over Faxe Å.

Indsatsen med at forhindre oversvømmelser bedst muligt begyndte tirsdag aften, da beredskabsdirektøren fra Midt- & Sydsjællands Brand og Redning tog kontakt til Faxe Kommune for at drøfte varslet fra DMI.
Her blev det besluttet, at man ville se på prognoserne tidligt onsdag morgen, og herefter blev en planen sat i værk.