Nye retningslinjer for nære kontakter

Sundhedsstyrelsen har indført nye, midlertidige retningslinjer for nære kontakter til alle, der er smittet med Covid-19. 

Anbefalingerne er skærpet for nære kontakter ud fra et forsigtighedsprincip for bedre at kunne fastholde kontrollen med epidemien på trods af mere smitsomme virusvarianter som fx B.1.1.7. 

Skærpelsen er midlertidig og gælder for nære kontakter til alle smittede personer, uanset om de er konstateret smittet ved en hurtigtest eller en PCR test.

Hvornår er jeg nær kontakt?

Du er nær kontakt, hvis du i mere end 15 minutter har opholdt dig mindre end 2 meter fra en person, der er smittet med ny coronavirus. 

Det har tidligere været 1 meter, men ud fra et forsigtighedsprincip er det nu ændret til 2 meter. 

Hvor længe skal jeg isolere mig, hvis jeg er nær kontakt?

Som noget nyt skal alle nære kontakter blive ved med at selvisolere sig, indtil de har fået negativt svar på den anden test, og ikke som før, hvor man kunne ophæve selvisolationen efter den første negative test. 

Når du er identificeret som nær kontakt, skal du altså selvisolere dig hurtigst muligt og blive i selvisolation, indtil du har fået dit andet negative testsvar. 

Du skal fortsat have foretaget en test på dag 4 og dag 6 efter, at du sidst var i nær kontakt med en smittet person. 

Hvor længe skal jeg isolere mig, hvis jeg er nær kontakt til en person, der er smittet med en virusvariant som for eksempel B 1.1.7?

Hvis du er nær kontakt til en person, der er konstateret smittet med en virusvariant som fx B.1.1.7 får du besked om det fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Du skal blive i selvisolationen indtil dag 14, og du vil få hjælp til, hvilke test du skal have foretaget. 

Hvis du er i tvivl om perioden for selvisolation eller tidspunkt for test som nær kontakt, kan du altid kontakte Coronaopsporing under Styrelsen for Patientsikkerhed for rådgivning på telefon 32 32 05 11. 

De midlertidige retningslinjer følger de i forvejen udmeldte restriktioner, og gælder indtil den 7. februar 2021. For at vi fortsat skal bevare kontrollen med epidemien, er det vigtigt, at vi alle gør os ekstra umage med at følge de smitteforebyggende råd: Bliv hjemme, hvis man har symptomer, rene hænder, holder afstand og se kun få personer. 

Lære mere om de nye, midlertidige retningslinjer her.

Opdateringsdato: 20.01.2021 - 09:15