Vanskeligt budgetarbejde går nu i gang

Økonomiudvalget sender nu budget 2024-2027 i offentlig høring frem til 13. september. En vanskelig opgave venter byrådet, og besparelser kan ikke undgås, varsler borgmester Ole Vive.

En ny skolestruktur og en ny plejehjemsstruktur er to centrale emner i spil, når Faxe Kommunes Byråd hen over de næste måneder skal lægge næste års budget.
 
Administrationen har nu fremlagt et budgetforslag for økonomiudvalget, hvor der i 2024 er anbefalet besparelser for cirka 45 millioner kroner.
Faktisk er det samlede katalog over muligheder for at finde penge taget i brug for at kunne levere et budgetforslag i balance.
 
- Der er rigtig, rigtig meget på spil, hvis vi som byråd skal lykkes med at lægge et budget for 2024 og overslagsårene frem til og med 2027. Jeg kan lige så godt trække plastret af med det samme: Det kommer til at kunne mærkes, vi kan ikke undgå besparelser, varsler borgmester Ole Vive.
 
Administrationens forslag til budget 2024 rummer markante besparelser på områder, vi normalt karakteriserer som centrale velfærdsområder i Danmark.
Andre år har et lignende katalog budt på alternative forslag, så politikerne kunne til- og fravælge løsninger. Denne gang er der stort set ingen bevægelsesrum, for hver en krone kommer til at tælle.

"Intet er vedtaget endnu"

- Intet af det, man kan læse på vores hjemmeside under budget 2024 er vedtaget endnu. De politiske samtaler og forhandlinger går nu i gang, ligesom alt materialet er lagt ud i høring frem til 13. september, siger Ole Vive velvidende at flere borgere måske bliver både bekymrede og urolige, når de ser det samlede katalog over forslag.
 
- Det ser voldsomt ud. Men forslaget til budget 2024 er lagt på et bagtæppe af høj inflation, eksploderede udgifter på det specialiserede område og ret høje udgifter til seniorpensioner. Det store udgiftspres har samtidig presset vores likviditet i alvorlig grad, så byrådet skal foretage aktive, svære valg, tilføjer Ole Vive.

Borgermøde

 
Mandag den 4. september inviterer byrådet til borgermøde i byrådssalen kl. 19-21.
Her vil gruppeformændene have mulighed for at sige nogle indledende ord forud for forhandlingerne. Og man vil kunne stille spørgsmål.
 
Alle er velkommen til at møde op i byrådssalen.
Du kan også se med på kommune-tv.dk eller kommunens Facebookside.
Hvis du har spørgsmål til gruppeformændene om budget 2024-2027, er du velkommen til at skrive til budget2024@faxekommune.dk allerede nu.

Politikerne vil besvare så mange spørgsmål som muligt på aftenen.
Enten direkte eller som en del af deres individuelle oplæg.

Her finder du materialet

Se alt høringsmaterialet - altså administrationens budgetforslag - på kommunens hjemmeside under Budget 2024 (se toppen af hjemmesiden www.faxekommune.dk)

 
     

Opdateringsdato: 31.08.2023 - 12:10