Kirsten Jacobsen

INTERVIEW | En historie som skrives i fællesskab

Direktør Kirsten Jacobsen fortæller her om sine oplevelser med processen i et interview fra oktober 2017

Hvis du helt kort, skal beskrive `Faxe i Fællesskab´ - hvad vil du så i særlig grad sætte spot på?

- Uh, det er svært. Der er så mange vigtige del-elementer. Men grundlæggende handler det om at udvikle en kultur, som vedvarende stræber efter at blive bedre og bedre til at dele gode historier, at være generøse og finde innovative løsninger i fællesskab.

Projektet har været i gang i et par år, og er nu nået ind i en ny fase fra ”Det ny Faxe” til ”Faxe i Fællesskab”. Hvad oplever direktionen som de vigtigste ting, der er sket i perioden indtil videre?

- Arbejdsgrupperne springer først frem i mine tanker. De processer vi har været igennem, har været en sand fornøjelse – der er SÅ meget engagement. Det er utroligt hvor megen energi der frigives, når kompetente mennesker får lov til at folde sig ud. Og det er præcis det, hele organisationen skal have lov til at opleve med den fase vi nu bevæger os over i – det er derfor vi kalder det for ”Faxe i Fællesskab”.

- Som ansvarlig ledelse var vi selvfølgelig også nødt til, at lave nogle prøvehandlinger og høste vigtige erfaringer, inden vi ruller så omfattende en kulturforandring ud, som det her projekt i virkeligheden er. Nogle har været i gang i noget tid nu, mens andre helt forståeligt, i spænding venter hvad det betyder for dem. Og det kan vi jo faktisk ikke sige på forhånd. Det er det finurlige ved at vælge et innovativt spor. Hvis vi kender svarene på forhånd, er det ikke innovation. Vi kan ikke fra centralt hold fortælle hvad de skal gøre i den enkelte enhed eller institution. Det vi imidlertid KAN gøre fra centralt hold, er at give dem PLADS til at afprøve de gode idéer. Det skal selvfølgelig foregå ansvarligt – og det er bl.a. det vi skaber fundament for på vores eget Faxe Leder & LæringsAkademi. Her får ledere og ambassadører mulighed for at træne evnen til at navigere i processer med megen usikkerhed, baseret på den virkelighed der kendetegner Faxe Kommune. Der bliver også mulighed for at lave særlige temadage for samtlige medarbejdere, lave tværgående teams, behovsbestemte netværk og meget andet.

Hvad er dine største forventninger til projektets effekt hen over de næste par år?

- Innovation i hele organisationen! Jeg er virkelig spændt på, hvad Faxe Kommunes mange dygtige medarbejdere er i stand til at forme i fællesskab. Hvad der mon sker, når samskabelse fletter sig ind i flere og flere af kommunens mange afkroge. Når medarbejdere etablerer nye relationer på tværs af organisationen og sammen udtænker løsninger, som giver mening for alle involverede.

- Jeg håber også at processen åbner medarbejdernes øjne for hinandens evner – og kan bliver stolte på hinandens vegne. At vi alle øver os i, at trække de ting frem hos kollegaen som virker. Ja, der findes en Jantelov – men der findes altså også en Janteknuserpris! Vi kan sagtens blive endnu bedre til at fejre de gode resultater. Særligt dem som kommer når vi lægger nye tanker og ekstra energi i vores arbejde. Det er mit ønske, at de mange gode historier der er derude, vil inspirere til mange flere gode historier. Og den samlede historie er én vi kun kan skrive i fællesskab!

Under ”DNA´et” er der rigtig mange gode budskaber; er der ét af dem der er dit yndlings?

- Nej, det synes jeg ikke at jeg kan sige. Jeg har været så meget med inde over hele processen, så, på en eller anden måde, bliver det summen af det hele, som tæller. Hvis noget, så bliver det budskabet i ord som knytter an til ”vores”, ”sammen”, ”vi” og ”fælles”.

Faxe i Fællesskab Kontaktblok

Kontakt Faxe i Fællesskab

Procesleder

Thomas Børager
E: tbrag@faxekommune.dk

Rådhuset
Frederiksgade 9, 1. sal
4690 Haslev

Kulturudviklingsprocessen `Faxe i fællesskab´ drives af Direktionen og ChefForum. Processen håndteres i praksis fra Kontoret for kulturudvikling, innovation og samskabelse. Her sidder procesleder Thomas Børager, som sammen med forskellige fagfolk administrerer og faciliterer temadage, seminarer, workshops, LederForum, hjemmesiden faxeifaellesskab.dk samt Faxe Leder & LæringsAkademi.

Opdateringsdato: 09.11.2018 - 08:42