Vaccination

Vaccination er en af de mest effektive forebyggelsesmetoder, der findes. Virkningen er langvarig, og vaccination forebygger både infektion hos den enkelte og nedsætter smittespredningen i samfundet.

Influenza-vaccination

Du har øget risiko for at blive alvorligt syg af influenza, hvis du er over 65 år, har en kronisk sygdom, er svært overvægtig eller gravid. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du bliver vaccineret mod influenza. Hvert år fra den 1. november træder et gratis tilbud om influenzavaccination i kraft, tilbuddet er til dig, der tilhører en af disse grupper.

Tilbuddet gælder fra den 1. november til den 15. januar.

Gravide i 2. og 3. trimester samt personer med immundefekt og dem de bor sammen med, kan dog blive vaccineret gratis frem til den 28. februar.

Vaccination mod lungebetændelse

Du har en større risiko for udvikle en pneumokok lungebetændelse, hvis du er over 65 år eller har en kronisk sygdom, som KOL, kronisk hjertesvigt og diabetes, eller som tager medicin, der svække dit immunforsvar. Derfor anbefaler Statens Serum Institut, at du bliver vaccineret.

Vaccinationen skal du selv betale. En særlig målgruppe kan være berettiget til tilskud, det drejer sig som dig der er over 65 år, som har KOL eller hjertesvigt og som i øvrigt får særligt tilskud til medicin.

Rådfør dig med din læge om vaccination mod lungebetændelse er relevant for dig.

Børne-vaccination

I børnevaccinationsprogrammet vaccineres mod 10 sygdomme: Difteri, stivkrampe, kighoste, polio (børnelammelse), 2 typer meningitis (Hib og pneumokok), mæslinger, fåresyge, røde hunde og livmoderhalskræft.

HPV-vaccination

HPV-vaccinationen er en del af børnevaccinationsprogrammet. Tilbuddet gælder for piger for 12-17 år og drenge, der fylder 12 år den 1. juli 2019 eller senere. Således kan drenge, der er fyldt 12 år før den 1. juli 2019, ikke få gratis HPV-vaccination.

HPV er en seksuelt overført virus. De fleste vil én eller flere gange i deres liv få en HPV-infektion, de fleste forsvinder af sig selv igen. Men nogle bliver kroniske og udvikler sig til livsmoderhalsen hos kvinder, og analkræft hos mænd. HPV-vaccination mindsker risikoen for at få kræft hos begge køn.

Hepatitis-vaccination

Narkomaner, mænd der har sex med mænd og indvandrere fra højrisikoområder, er nogle af de målgrupper, som Sundhedsstyrelsen anbefaler at blive vaccineret mod Hepatitis.

Læs også

Se links til højre på siden. Her finder du mere information.