Mønsterbryder-forløb virker: Kevin fandt viljen til at ændre sit liv

Mønsterbryder-forløb virker: Kevin fandt viljen til at ændre sit liv

22-årige Kevin Børgesen fra Haslev er i dag studerende på ZBC i Ringsted, datakommunikation og it-support.

- Jeg har kun været der i seks uger, men jeg er meget glad for det. Lige nu er jeg i gang med et grundforløb på 23 uger, og så må vi se, hvad jeg skal specialisere mig inden for – programmør, netværk eller it-supporter – jeg ved det ikke endnu, fortæller Kevin.

Øjebliksbilledet af denne 22-årige mand er som sådan ikke unikt: Ung mand i gang med uddannelse.

Men vejen dertil har været sværere for Kevin Børgesen end for mange andre unge. I dag kan han fortælle om sin vej, fordi rigtig meget har ændret sig, og fordi han håber, andre unge med udfordringer i livet kan blive inspireret.

Kevin er en del af indsatsen Mønsterbryder i Faxe Kommune. En indsats inden for beskæftigelsesområdet, hvor unge mellem 18 og 29 år – med motivation for at ændre deres liv – får et opkvalificeringsforløb, som er skræddersyet den enkelte.

De unge kan have mange udfordringer. Sociale, psykiske, nogle kan have været på kant med loven og andre kan have haft en ringe skolegang. Men fælles for dem er, at de mangler et lille skub fremad.

Rundt om de unge er der en hel masse, som støtter op: Kriminalforsorgen, misbrugscentret, psykiatrien, Faxe Kommunes virksomhedskonsulenter og mentorer og ikke mindst virksomheder, som tager imod besøg og måske ligefrem tilbyder virksomhedspraktik.

Den unges potentiale er der, og alle i indsatsen hjælper med til at synliggøre det potentiale og lægge en plan.

- Jeg har haft mange problematikker omkring det sociale i mit liv. Jeg har kæmpet med en dum stammen, og da jeg var mindre kunne jeg knap nok få en sætning ud af munden. Lad os bare sige, at jeg ikke var motiveret for at komme i skole. Jeg fandt metoder til at kommunikere, det blev jeg mobbet på som lille. Jeg ville bare helst være for mig selv, fortæller Kevin Børgesen.

I sit voksne liv har han også været en tur forbi psykiatrien, fordi livet var for tungt.

- Man kan godt sige, at det blev vendepunktet for mig. Jeg synes, at jeg fandt viljen til at komme videre i livet. De seneste to-tre år af mit liv har jeg ikke rigtigt lavet noget, kom ikke rigtigt ud. Der har været nogle få praktikker, men jeg fandt ikke rigtigt noget. Jeg var træt af at have givet lidt op, fortæller Kevin.

- Det sociale ved Mønsterbryder motiverede mig meget. Jeg har haft social angst det meste af mit liv, så jeg var glad for at komme ud og få venskaber. Jeg har mødt nogle rigtig fine mennesker i Mønsterbryder. Jeg lærte hurtigt, at de også havde problematikker som mig.

Kevin fremhæver boksetræningen som noget af det bedste i forløbet. Faxe Kommune samarbejder med Haslev Bokseklub om den del af Mønsterbryder, hvor de unge bliver fysisk udfordret, bygger styrke op og – som noget af det vigtigste – at de har det sjovt sammen med andre.

- Det var faktisk nok den sjoveste del. Jeg lærte meget om samarbejde, for vi skal jo få træningen til at fungere sammen, peptalke hinanden, siger Kevin og tilføjer:

- Jeg har startet livet på en uheldig måde. Det har været lidt op ad bakke. Men jeg har lært at elske mig selv for den jeg er. Jeg er blevet mere udadvendt – og jeg kan godt skrive under på, at jeg var den største introvert før Mønsterbryder. Jeg står stadigvæk med den lille angst, om folk tænker noget dårligt om mig, om jeg ikke kan fungere som et normalt menneske eller om jeg siger noget dumt. Men jeg har fundet viljen til at komme videre i livet.

Mønsterbryder består af flere ”byggeklodser”

• Bygger på tillidsfuld relation mellem medarbejdere og de unge

• Et individuelt tilrettelagt forløb

• Aktiv inddragelse af den unge

• Fysisk og sociale aktiviteter (boksetræning hos Haslev Bokseklub, fælles frokost, m.m.)

• Inddragelse af arbejdsmarkedet

• Virksomhedsbesøg og etablering af praktik

• Besøge uddannelsesinstitutioner

• Individuelle afklarende samtaler

• Gruppesamtaler

• Støtte til praktiske gøremål

• Mentor og virksomhedskonsulent