Ejendomsskat
Hvad er den offentlige ejendomsvurdering?
En ejendomsvurdering er statens vurdering af din boligs værdi. Det er Vurderingsstyrelsen under Skatteforvaltningen, der vurderer din ejendom.
Din ejendomsvurdering består af 2 værdier: ejendomsværdi og grundværdi. De 2 værdier bliver brugt til at beregne din boligskat.
Hvornår bliver din ejendom vurderet?
Vi vurderer som udgangspunkt din ejendom hvert 2. år. Du betaler boligskat af vurderingen de efterfølgende 2 år, indtil din næste vurdering kommer, og din boligskat reguleres igen.
Siden 2020 har vi vurderet ejendomme med et nyt vurderingssystem. Der kommer løbende nye ejendomsvurderinger ud til boligejerne. Du får besked med digital post, når din ejendomsvurdering er klar.
Hvis du vil klage over din ejendomsvurdering
På Vurderingsportalen kan du læse, hvordan du gør, hvis du vil klage over en ejendomsvurdering.
- Foreløbig 2022-vurdering
Du kan ikke klage over den foreløbige vurdering for 2022 – først når du får den endelige 2022-vurdering. Men der er mulighed for at få ændret den foreløbige vurdering i særlige situationer. - Ejendomsvurdering for 2020
Du kan klage over 2020-vurderingen, når du får besked fra os om, at din klageadgang er åben. Herefter har du 90 dage til at sende din klage. - Historiske vurderinger 2013-19
Du kan klage over historiske vurderinger for de år i 2013-19, hvor du ejede ejendommen eller betalte boligskat af den. Du kan først klage over en historisk vurdering, når du får besked fra os.
Boligskat: ejendomsværdiskat og grundskyld
Som boligejer betaler du 2 slags boligskat:
- ejendomsværdiskat
- grundskyld.
Boligskatterne beregnes som en procentdel (skattesats) af den offentlige ejendomsvurdering. Men inden skatterne beregnes, trækker Vurderingsstyrelsen 20 procent fra din vurdering. Der gælder nemlig et såkaldt forsigtighedsprincip, der tager højde for den naturlige usikkerhed, der altid vil være, når man vurderer en ejendom.
Nye boligskatteregler fra 1. januar 2024
Den 1. januar 2024 kommer der nye regler for boligskatten. Det betyder skattelettelser for de fleste boligejere. Resten får en skatterabat, som beskytter deres boligøkonomi.
Med de nye skatteregler bliver hele din boligskatteopkrævning samlet i staten. Det betyder, at grundskylden fra 2024 trækkes fra din indkomst, sammen med dine øvrige skatter. Til gengæld får du ikke længere to årlige opkrævninger på grundskyld fra kommunen. Det er ikke en ny skat men en anden måde at betale på.
Du kan se, hvad de nye boligskatteregler betyder for dine skatter på din forskudsopgørelse for 2024.
Ejendomsværdiskat
Ejendomsværdiskat skal betales af alle, der ejer en bolig i Danmark eller udlandet. Ejendomsværdiskat betales til staten via årsopgørelsen.
Størrelsen af din ejendomsværdiskat afhænger af din ejendomsværdi, altså hvor meget din bolig er vurderet til at være værd.
Til og med 2023 er der skattestop på ejendomsværdiskatten, og fra 2024 er din boligøkonomi beskyttet af lavere satser, skatterabat og indefrysning.
Grundskyld
Du betaler grundskyld – også kaldet ejendomsskat – til den kommune, din ejendom ligger i.
Til og med 2023 er der skatteloft med begrænsning på, hvor meget grundskylden kan stige. Fra 2024 er din boligøkonomi beskyttet af lavere satser, skatterabat og indefrysning.
Lån til betaling af skattestigninger (indefrysningslån)
Som boligejer kan du hvert år låne til betaling af eventuelle stigninger i dine boligskatter. Lånet skal først betales tilbage, når du sælger din bolig.
Ordningen flytter fra kommunen til staten
Hidtil har låneordningen ligget i kommunerne. Fra 2024 flytter den til skatteforvaltningen. Fremover til- og fravælger du indefrysning på din forskudsopgørelse.
Du overflyttes automatisk, hvis du allerede indefryser din grundskyld
Hvis du hidtil har indefrosset din grundskyld hos kommunen, vil låneordningen automatisk fortsætte med de nye skatteregler. Men fra 2024 indefryser du eventuelle stigninger i både grundskyld og ejendomsværdiskat. Samtidig kommer der renter på ny indefrysning fra 1. januar 2024.
Lån oprettet for 2023 eller tidligere skal fortsat betales tilbage til kommunen. Det er også kommunen, der kan oplyse, hvor meget du evt. har lånt til og med den 31. december 2023.
Når du sælger din bolig, får du automatisk en opkrævning af eventuelle lån.