Beskyttet natur

Mange naturområder er forsvundet fra landskabet og med dem også levestederne for mange vilde dyr og planter. For at bremse denne udvikling er bestemte naturtyper beskyttet gennem naturbeskyttelsesloven. Det drejer sig om knap 10 % af Danmarks areal.

 

Hvilken natur er beskyttet?

De beskyttede områder kaldes ofte for '§ 3-områder', da de er beskyttede efter § 3 i naturbeskyttelsesloven. Det drejer sig om:

  • søer og vandhuller, der har en størrelse over 100 m2,
  • moser, enge, heder, overdrev, strandenge og strandsumpe, der hver for sig eller i sammenhæng er større end 2.500 m2,
  • moser og ligende der, uanset størrelse, ligger ved beskyttede søer eller vandløb
  • vandløb, der er konkret udpeget (det er størstedelen af de åbne vandløb i Faxe Kommune). 

Det er kommunen, der afgør, om arealer er beskyttede. Hvis du er i tvivl om, hvad du må på dine arealer, kan du  derfor altid spørge os. Som lodsejer skal du være opmærksom på, at du ikke overtræder regler for beskyttet natur. Beskyttelsen betyder nemlig, at du ikke må lave ændringer i områdets tilstand uden en dispensation fra kommunen. 

Du kan se en vejledende registrering af beskyttet natur i kommunen på kommunens digitale kort.

Naturstyrelsen opdaterede i 2012-2013 den vejledende registrering af beskyttet natur i Faxe Kommune. Ved projektets afslutning er der i alt registreret 2.934 arealer med § 3-beskyttet natur fordelt på 2.162 hektar. Opdateringen skete på baggrund af en aftale mellem Miljøministeriet og Kommunernes Landsforening.

Du kan læse mere om beskyttelsen, og hvordan du skal forholde dig som lodsejer i Naturstyrelsens hæfte: