Borgere langt fra arbejdsmarkedet fik nyt håb
Jobformidlere med mere tid til den enkelte og et tæt, tværfagligt samarbejde i kommunen har bragt borgere tættere på arbejdsmarkedet. Projekt Frontrunner har givet succesoplevelser til borgere, som var langt fra arbejdsmarkedet.
En lønseddel i hånden og rosende ord fra en tilfreds arbejdsgiver.
Det lyder som ret almindeligt for de fleste mennesker.
Men nogle mennesker har på grund af dårligt helbred eller sociale udfordringer aldrig haft et arbejde - eller måske er det meget længe siden. For dem er det en helt særlig opløftende oplevelse at modtage deres første lønseddel og et klap på skulderen.
Denne oplevelse af stolthed har Jobcenter Faxe i samarbejde med et tværgående team af kolleger givet en større gruppe borgere i Faxe Kommune i projekt Frontrunner, som netop er afsluttet.
Jobcenter Faxes jobformidlere har arbejdet tæt sammen med kolleger fra Task Force og fra Børn & Unge, Socialcentret og Center for socialpsykiatri og neurorehabilitering i bestræbelsen på at bringe borgerne tættere på beskæftigelse.
Målet var, at 40 procent af en gruppe på 175 udvalgte borgere skulle ud på en arbejdsplads i en sammenhængende periode på fire uger i slutningen af 2019. Enten i virksomhedspraktik eller med lønnede timer. Men faktisk lykkedes det for 56 procent af borgerne at få oplevelsen af at være en del af arbejdsfællesskabet på en arbejdsplads.
Og hvordan lykkedes det så? Indsatsen for de berørte borgere bestod af tid og ressourcer.
Jobcenter Faxe fik penge til at ansætte jobformidlere, hvis fornemste opgave var at være tilgængelige, insisterende og opsøgende.
Jobformidlerne havde færre borgere end sædvanligt på et jobcenter, til gengæld skulle jobformidlerne udfylde flere funktioner. Og det vigtigste mål her var at minimere borgernes antal af "hjælpere".
Det skulle give større gennemskuelighed for borgerne og en mere sammenhængende indsats på vej mod den helt rigtige arbejdsplads.
Borgere som var ekstra udfordret af komplekse sociale eller helbredsmæssige forhold - nogle gange begge dele på én gang - fik en særlig mulighed.
Sammen med deres jobformidler kunne de få uforpligtende sparring af et særligt tværfagligt team.
I teamet sad medarbejdere særligt udvalgt på bagrund af deres erfaring og ekspertise fra helt andre områder end den beskæftigelsesfaglige.
Og det viste sig at være en rigtig god idé.
Borgerne der deltog i møderne oplevede, at samarbejdet med teamet åbnede øjnene for nye, ukendte muligheder for en tilknytning til arbejdsmarkedet.
- Med projekt Frontrunner kan vi jo konstatere, at virkeligheden virker. Det har enormt stor betydning at komme ud på en rigtig arbejdsplads og blive anerkendt for sin indsats. Uanset hvor meget eller hvor lidt, man kan bidrage med, siger Bente Abrahamsen, formand for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
- Jeg er overbevist om, at både jobcentret og de øvrige medarbejdere, som har medvirket til successen, tager rigtig meget med sig fra dette projekt. Ikke mindst en viden om, at bestemte metoder i samarbejdet mellem kommunen, arbejdspladserne og borgerne fungerer rigtig godt. Jeg synes, der er grund til at lykønske de borgere, som har taget skridtet og medvirket aktivt og gjort noget godt for sig selv. Og der er grund til at lykønske de medarbejdere og virksomheder, som har arbejdet for at lykkes med indsatsen, siger Bente Abrahamsen.
Baggrund / fakta
I perioden 2017 til udgangen af 2018 var Jobcenter Faxe sammen med 89 andre kommuner en del af projekt "flere skal med", hvor en udvalgt gruppe af borgere meget langt fra arbejdsmarkedet fik tilbudt en særlig indsats. Der var fokus på, at også borgere med massive helbredsmæssige og/eller sociale udfordringer kan finde en plads på arbejdsmarkedet. Målgruppen var kontanthjælpsmodtagere over 30 år.
Omdrejningspunktet var og er, at selv få timers lønnet arbejde giver øget livskvalitet, bedre økonomi og måske mod på mere.
I slutningen af 2018 blev 15 kommuner - heriblandt Faxe Kommune, udvalgt til at arbejde videre. Kommunerne skulle udvikle på indsatsen og understøtte, at også de mest udsatte kontanthjælpsmodtagere har en plads på arbejdsmarkedet.
Projektet fik titlen "Frontrunner". Denne gang var det for alle borgerere, der modtog kontanthjælp og som derudover var vurderet at være langt fra arbejdsmarkedet af helbredsmæssige og/eller sociale årsager.