Endeligt vedtaget: Kommuneplantillæg nr. 25 og lokalplan 1200-48 for et solcelleanlæg ved Jomfruens Egede
Faxe Byråd har den 27. februar 2025 vedtaget kommuneplantillæg nr. 25 og lokalplan 1200-48 for et solcelleanlæg ved Jomfruens Egede endeligt. Planerne er offentliggjort onsdag den 12. marts 2025.
Forslag til kommuneplantillæg nr. 25 og lokalplan 1200-48 med tilhørende miljørapport har været i offentlig høring i 8 uger fra den 18. september til den 13. november 2024. Tirsdag den 8. oktober blev der afholdt borgermøde på rådhuset i Haslev, hvor forslagene blev præsenteret.
Kommunen har modtaget 13 høringssvar. De fremsendte høringssvar har givet anledning til mindre ændringer i form af en præcisering af bestemmelserne om hegn samt beplantning omkring den primitive overnatningsplads, og der er tilføjet afsnit til redegørelsen om skovbyggelinjen, samt tilføjelse i redegørelserne vedr. skovrejsning. Den nyligt offentliggjorte vejledning om planlægning for lokalplanpligtige solcelleanlæg i det åbne land fra december 2024 giver anledning til en mindre supplering af plangrundlaget i form af redegørelser i forhold til vandplanlægning og havstrategi.
Du kan læse om byrådets behandling af planforslagene i referatet fra byrådsmødet den 27. februar 2025, hvor også hvidbog med høringssvar ligger som bilag til dagsordenpunktet.
Baggrund
Kommuneplantillæg nr. 25 og lokalplan 1200-48 med tilhørende miljørapport er udarbejdet på baggrund af en ansøgning fra Grøn Energi Faxe ApS, som ønsker at opføre et solcelleanlæg på cirka 121 hektar, beliggende nordvest for Faxe ved Jomfruens Egede.
Planerne omfatter tre delområder, der ligger øst og vest for Jomfruens Egede, midt mellem Faxe, Rønnede og Dalby. Området anvendes i dag til konventionelt landbrug og består af dyrkede marker. De store åbne markflader er til dels omkranset af skove og beplantede diger. Inden for området forefindes flere § 3-beskyttede søer.
Kommuneplantillæg nr. 25 til Kommuneplan 2021
Området er i dag ikke omfattet af en kommuneplanramme. Da lokalplaner til enhver tid skal være i overensstemmelse med kommuneplanen, er der derfor udarbejdet et forslag til et kommuneplantillæg, som udlægger området til teknisk anlæg - solcelleanlæg med tilhørende teknikbygninger. Kommuneplantillægget muliggør etableringen af det ansøgte solcelleanlæg og er i overensstemmelse med Faxe Kommunes Kommuneplantillæg nr. 23 - Retningslinjer for solcelleanlæg i det åbne land, som byrådet vedtog på møde den 28. november 2024.
Lokalplan 1200-48
Formålet med lokalplanen er at give mulighed for at etablere et solcelleanlæg på cirka 121 ha. Solcelleanlægget forventes at kunne producere ca. 130.000 MWh årligt, svarende til ca. 25.000-30.000 husstandes årlige strømforbrug.
En stor del af området er udpeget som bevaringsværdigt landskab, der er karakteriseret som et godslandskab. Med ændringen af planloven i 2023 blev det muligt at opstille solcelleanlæg i denne type landskab, under forudsætning af at der ikke er tale om et landskab af særlig kvalitet. Der er derfor udarbejdet en supplerende landskabskarakteranalyse, der konkluderer, at området, hvori solcelleanlægget opstilles, ikke er af særlig kvalitet.
Området er derudover udpeget som værdifuldt landbrugsområde, hvilket udgør størstedelen af kommunen. Anlægget ligger delvist inden for skovbyggelinjen, og bygherre skal derfor opnå en dispensation fra naturbeskyttelsesloven, før anlægget kan etableres.
Lokalplanområdet er opdelt i tre delområder for på den måde at sikre grønne korridorer mellem områderne. Solcelleanlægget består af solcellepaneler og tilhørende tekniske anlæg i form af distributionstransformere, teknikbygninger og en step-up-transformer. Omkring anlægget etableres afskærmende beplantningsbælter.
Retsvirkninger
Kommuneplantillægget og lokalplanen gælder nu for området.
Klagevejledning
Enhver med retlig interesse i kommunens afgørelser kan klage over formelle mangler i afgørelsen - de såkaldte retlige spørgsmål jf. Planlovens § 58, stk. 1, nr. 3. Hvis du ønsker at klage over afgørelsen, skal klagen være indgivet til Planklagenævnet senest 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt. Er afgørelsen offentliggjort, regnes klagefristen altid fra datoen for offentliggørelsen.
Du skal klage via Klageportalen, ved at logge ind på MitID på https://kpo.naevneneshus.dk
En klage er indgivet, når den er tilgængelig for Faxe Kommune i Klageportalen. Når du klager som privatperson, skal du betale et gebyr på kr. 900. Klager du som organisation eller virksomhed, skal du betale et gebyr på kr. 1.800. Du betaler gebyret med betalingskort i Klageportalen.
I Klageportalen sendes din klage automatisk først til Faxe Kommune. Hvis kommunen fastholder afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i nævnet via Klageportalen. Du får besked om videresendelsen.
Planklagenævnet afviser din klage, hvis du sender den udenom Klageportalen, medmindre du forinden er blevet fritaget for at bruge Klageportalen. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Faxe Kommune. Kommunen videresender herefter din anmodning til nævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt du kan fritages. Se betingelserne for at blive fritaget på https://naevneneshus.dk/. Faxe Kommunes afgørelse kan jf. Planlovens §62, indbringes for domstolene.
Søgsmål til prøvelse af afgørelser om forhold, der er omfattet af planloven, skal være anlagt inden 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt.