Orientering om nedrivning af ejendommen - Frederiksgade 6A

Faxe Kommune har modtaget ansøgning om nedrivning af det tidligere Haslev stationsbymuseum. Ejendommen er omfattet af lokalplan 500-80 for Haslev midtby og må ikke nedrives uden byrådets tilladelse.

Faxe kommune har modtaget ansøgning om tilladelse til nedrivning af bygning 1 jf. BBR på ejendommen Frederiksgade 6A, 4690 Haslev.

Frederiksgade 6A, 4690 Haslev er omfattet af lokalplan 500-80 for Haslev midtby og må ifølge den ikke nedrives uden tilladelse fra Byrådet.

I forbindelse med den løbende udvikling af ejendomsstrategien er der aktuelle overvejelser om fremtiden for den kommunalt ejede bygning Frederiksgade 6, der senest har huset Haslev stationsbymuseum, Museet fraflyttede i foråret 2018 ejendommen, som nu står tom.

Planforhold
Lokalplan 500-80 blev vedtaget af Faxe byråd i efteråret 2017 og har blandt andet til formål at: 

  • Sikre kulturarvsværdierne og formidle bygningernes historie og byggestile.
  • Sikre væsentlige arkitektoniske og håndværksmæssige kvaliteter, karakteristiske enkeltbygninger samt bygninger der understøtter bymiljøet.

De omhandlede bygninger er SAVE-vurderet. SAVE er en faglig vurdering af bygningernes bevaringsværdi og arkitektoniske kvalitet i omgivelserne, hvor 1 er den højeste værdi og 9 er den laveste. SAVE registreringerne i Haslev midtby er foretaget i flere omgange: i 2008, 2011, 2012 og 2016.

Frederiksgade 6 er SAVE-vurderet i 2008. Bygningen havde på daværende tidspunkt en SAVE-værdi på 3. Den er hermed omfattet af følgende bevaringsbestemmelse i lokalplanen: ”§ 12.1 Særlige bygninger udpeget med SAVE 1-3, som anført på kortbilag 5 og bilag 6, må ikke nedrives, uden tilladelse fra Byrådet”. Da SAVE-vurderingen er 10 år gammel har Plan & Byg besigtiget bygningen i foråret 2018. Nedenfor gives en aktuel byplanmæssig og arkitektonisk vurdering af bygningens værdi i sig selv, og i forhold til de omgivelser den indgår i.

Frederiksgade 6
Frederiksgade er ”broget” med flere forskellige byggestile og tidsperioder, lige fra den historicistiske sidefløj på Jernbanegade 50, over det ny klassicistiske rådhus til de moderne plejeboliger foran det gamle plejehjem. Frederiksgade 6 i sig selv, er en blanding af historicisme og funkis.

Bygningen er værdifuld for sin særlige Haslev historie (byens el-værk), snarere end den er arkitektonisk værdifuld. Vedligeholdelsesstanden og det faktum, at den i sin grundfunktion er en gammel erhvervsbygning, vil gøre det dyrt at istandsætte den på grund af de nutidige krav i bygningsreglementet. Samtidig vil det med al sandsynlighed kræve en udvendig efterisolering af bygningen, hvilket igen vil kunne svække dens arkitektoniske værdi. Disse forhold taler for at dispensere fra lokalplanen til nedrivning.

Kommunen agter umiddelbart at godkende nedrivningen af ejendommen.

Dine muligheder
Ifølge planlovens § 20 skal dispensationer fra en lokalplan eller andre planer sendes til orientering hos personer, foreninger m.v. med individuel interesse i sagen i 2 uger inden Faxe Kommune kan træffe en afgørelse

Hvis du har bemærkninger til byggeriet, kan du oplyse dette, ved at sende en e-mail til byg@faxekommune.dk og eller med post til Faxe Kommune, Frederiksgade 9, 4690 Haslev. Kommunen skal have dine bemærkninger i hænde senest mandag den 19. november 2018.