Pårørende

Alle kan have brug for hjælp, hvis alkohol, hash eller andre stoffer fylder i familien.

Det kan ikke undgås, at man bliver påvirket, hvis alkohol, hash eller andre stoffer fylder i familien eller i omgangskredsen. Det kan derfor være godt for dig at få råd og vejlednig - også selvom den, der bruger alkohol, hash eller andre stoffer ikke ønsker behandling.

Vores tilbud om samtaler og gruppebehandling er både til dig som samlever, barn, ven eller kollega mv. Du kan få hjælp til, hvordan du bedst støtter den drikkende eller rusbrugende og hvordan du bedst passer på dig selv.

Du kan altid ringe til os på 5620 2720 og få en uformel snak. Sådan en samtale er helt uforpligtende, og du har mulighed for at være anonym. Du kan også sende en mail til rus@faxekommune.dk.

Individuelle samtaler og gruppeforløb

Med samtaler og gruppeforløb kan du få professionel vejledning og rådgivning.

I de individuelle samtaler og i gruppeforløb kan du få vejledning i, hvordan du bedst støtter den, der bruger alkohol, hash eller andre stoffer og hvordan du bedst passer på dig selv.

Kontakt Rusmiddelcentret for at høre mere om pårørendegruppe.

 

Familiebehandling

Hele familien kan blive belastet af et familiemedlems problemer med alkohol, hash eller andre stoffer.

Et problem med alkohol, hash eller andre stoffer hos et familiemedlem kan påvirke og belaste de andre medlemmer af familien, herunder børn og samlever. Hele familien kan få hjælp - også selvom, der bruger alkohol, hash eller andre stoffer, ikke ønsker at deltage.

Hvordan foregår et forløb?
Samtalerne kan både bestå af individuelle samtaler, par- eller familiesamtaler, hvor også børnene deltager. I nogle samtaler deltager både en rusmiddelkonsulent og en familiekonsulent. Samtalerne kan fx dreje sig om:

  • Viden om alkohol, hash eller andre stoffer
  • Støtte til ændring af vaner med alkohol, hash eller andre stoffer
  • Alkohol, hash eller andre stoffers betydning for børnenes trivsel
  • Alkohol, hash eller andre stoffers konsekvenser for hverdagslivet og familielivet

Hvordan kommer man i gang?
Henvisning er ikke nødvendig. Du ringer til Rusmiddelcentret på 5620 2720 eller til Familiehuset på 5620 2750.

Børnegruppe

Børnegruppe
Børnegruppen er for børn og unge, der lever i en familie med problemer med alkohol, stoffer eller psykisk sygdom. I børnegruppen kan børnene opleve, at de ikke er alene med deres tanker, og børnene får støtte i at håndtere det, der er svært.

Flere muligheder for hjælp

Alkolinjen er en national, anonym og gratis alkoholrådgivning i brevkasse, chat og på telefon, hvor professionelle rådgivere vejleder dig om, hvor du kan få støtte og hjælp til dit eller din pårørendes alkoholproblem. Telefonerne er åbne alle hverdage fra 11.00-15.00.

Familieambulatoriet i Region Sjælland tilbyder rådgivning og behandling til gravide med et tidligere eller nuværende forbrug af rusmidler. Tilbuddet omfatter også den gravides partners aktuelle rusmiddelproblemer. Henvisning fra egen læge er ikke nødvendig.

Blå Kors Danmark hjælper både mennesker med et alkoholmisbrug og støtter pårørende til mennesker med alkoholproblemer. Desuden har Blå Kors en telefonrådgivning, som har åbent hver aften kl. 18.00-23.00.

TUBA tilbyder anonym og gratis terapi og rådgivning til unge mellem 14 og 24 år, der er vokset op i familier med rusmiddelproblemer.
 

Hvad gør jeg, når mor eller far drikker?

Det er aldrig din skyld
Det kan være svært at forstå, hvorfor din mor eller far kommer til at drikke for meget. Nogle gange kan man komme til at tænke, at det er ens skyld, at de har drukket for meget. Men det er aldrig børns skyld, når forældre kommer til at drikke for meget.

Tal med en voksen
Det er muligt, at din mor eller far en dag vil holde op med at drikke. Man kan komme i behandling, så man kan holde op med at drikke for meget. Men du kan ikke alene få din mor eller far i behandling. Tilgengæld kan andre vokse hjælpe din mor eller far. Andre voksne kan tale med din mor eller far om, at de kan komme i behandling, hvor de kan få hjælp til ikke at drikke for meget alkohol.

Derfor er det meget vigtigt, at du taler med voksen, som du godt kan lide. Du kan fortælle om, hvordan det er derhjemme og hvad du tænker om det. Du kan fx tale med en lærer, pædagog eller skolesundhedsplejerske om det.

Du skal fortælle det til en voksen, fordi du ikke skal være alene med alt det, du tænker på og alt det, der er svært.

Ring til Rusmiddelcentret
Du kan altid ringe til Rusmiddelcentret og få hjælp til, hvad du kan gøre.

Flere muligheder for hjælp
Børneportalen kan læse mere om, hvor du også kan få hjælp.

Hos TUBA kan du chatte med en rådgiver og skrive til en brevkasse og et debatforum

Bekymret for dit barn?

Hjælp til den svære - men vigtige - samtale

Snak Om Hash kan du blive klædt på med viden om hash og gode råd til samtalen.

Hvornår har man problemer med alkohol, hash eller andre stoffer?

Det er ikke mængden af alkohol, hash eller andre stoffer, der afgør, det er et problem.

Det er et problem, hvis:

  • Forbruget af alkohol eller stoffer forstyrrer eller belaster omgivelserne eller den misbrugende selv
  • Forbruget af alkohol eller stoffer forstyrrer hverdagslivet og familielivet

Det er altså et problem, når nogen eller noget bliver påvirket af en persons forbrug af alkohol, hash eller andre stoffer.

Kontaktinformation

Rusmiddelcentret

Telefon: 5620 2720

Mail: rus@faxekommune.dk

Adresse:
Præstøvej 78, Bygning 18
4640 Faxe

Åbningstid:
Mandag og torsdag: 8.00-18.00
Tirsdag og onsdag: 8.00-15.00
Fredag: 8.00-13.00

Telefontid:
Mandag-fredag: 9.00-13.00

Opdateringsdato: 18.09.2023 - 09:01