Vindmølle
Vasketøj
Varmeanlæg

Spar på energien

Ny kampagne fra Energistyrelsen skal hjælpe os med at spare endnu mere på energien.

Vi mærker alle konsekvenserne af usikkerheden omkring energiforsyningerne til Europa. Det har gjort priserne for energi historisk høje. Det koster os dyrt. Og det har gjort os endnu mere motiverede for at spare på energien end normalt. Med en ny kampagne sætter Energistyrelsen fokus på relevante spareråd i hver sæson og ruster os til at gøre noget her og nu. For spareråd er i høj grad sæsonbaserede, og det kan gøre en stor forskel for din varme- og elregning at fokusere på en håndfuld aktuelle råd – hvad end det er højsommer eller fyringssæson, og hvad end du bor i hus eller lejlighed.

 

Sensommerens bedste spareråd

I sensommeren er der energibesparelser at hente – især ved at forberede sin bolig til varmesæsonen. Kom godt i gang allerede nu ved at følge disse råd, så du kan spare på el og varme i din bolig hele sensommeren og helt ind i næste sæson.

1.    Forbered din bolig til varmesæsonen

Selv mindre energioptimerende tiltag kan medføre store besparelser på varmeregningen – det behøver ikke at være stort og omfattende. F.eks. er der meget at hente ved at tætne små huller og sprækker i hjemmet og ved at gøre varmeanlægget klar til vinter.

2.    Tag kortere varme bade
Gør dine varme bade kortere. 1 m3 vand koster ca. 75 kr. – varmt vand koster det dobbelte for mange. Hvis du korter 5 af familiens ugentlige brusebade ned fra 15 til 5 minutter, kan du spare op mod 5.000 kr. om året.

3.    Brug strømmen, når den er billigst
Prisen for strøm skifter hele tiden, og den er typisk billigst om natten. Så du kan ofte spare på elregningen ved at lade strømmen arbejde, mens du sover. Og vil du være sikker på altid at bruge den billigste strøm, kan du følge elprisens udvikling på SparEnergi.dk.

4.    Vask ved lavere temperaturer

Der er meget at hente økonomisk, hvis du sætter temperaturen ned, når du vasker tøj. Du kan eksempelvis spare over halvdelen af strømforbruget ved at vaske tøjet på 20 °C i stedet for på 40 °C.

5.    Fyld maskinen op

Når opvaskemaskinen fyldes op, kører den færre ture – og det kan mærkes på din elregning. Faktisk kan du spare flere hundrede kroner om året, hvis det bliver fast rutine at fylde maskinen helt op, inden du sætter den i gang. Og vil du spare endnu mere, kan du også skrue ned for temperaturen.

 

På SparEnergi.dk kan du se endnu flere spareråd. Her kan du også få gratis rådgivning af Energistyrelsens rådgivningstjeneste, hvis du har brug for hjælp til at gå din bolig efter i sømmene.

 

Valg af elprisaftale og elselskab

Der findes forskellige typer elprisaftaler, der overordnet kan deles op i aftaler med variabel og fast elpris. Du skal være opmærksom på, hvilken aftale du har, hvis du ønsker/har mulighed for at spare penge og CO2 ved at flytte dit strømforbrug. En elprisaftale med variabel elpris kan måske være en mulighed for dig. Tjek f.eks. din elregning og se, hvilken aftale du har, og hvordan strømmen afregnes.

Du kan også undersøge, om det kan være en mulighed for dig at skifte elselskab. På elpris.dk kan du se elselskabernes priser.

Du kan læse mere om valg af elprisaftale og elselskab på Energistyrelsens hjemmesider Variabel elpris og Dit elforbrug.  

 

Én ting er sikkert. Og det er grønt.
Hvis vi alle skruer lidt ned, bruger lidt mindre og finder alternativer får vi ikke kun store energibesparelser. Vi kommer også tættere på at blive uafhængige af olie og gas. Det giver os på sigt en mere sikker energiforsyning – og i sidste ende betyder det en grøn energiforsyning. Så når vi sammen sparer på energien er det godt for pengepungen, for klimaet og for en mere sikker energiforsyning.

Opdateringsdato: 19.09.2022 - 08:38