Fra skoleåret 2025/2026 kan elever i 8. og 9. klasse vælge at komme i juniormesterlære.
Juniormesterlære er for dem, der ønsker en mere praksisnær skolegang kombineret med erhvervserfaring. Virker skema i skolen uoverskueligt eller er der en stigende interesse for at komme ud og lære mere som f.eks. håndværker, IT-supporter, butiksassistent eller jobs, der giver omsorg til børn og voksne, så kunne juniormesterlæreklassen være noget for dig.
Du ønsker at udvikle din viden og færdigheder i dansk og matematik, samt dyrke din sociale- og personlige udvikling sammen med andre unge. Du vil få mulighed for at træne grundlæggende færdigheder, så du kan indgå i en længerevarende praktik i en virksomhed og muligvis få et fritidsjob, hvor krav om pasning af arbejdstider og udførelsen af specifikke opgaver er vigtig. Du vil få en smagsprøve på, hvad en erhvervsuddannelse indebærer.
Deltag i informationsmøde
Faxe Kommune holder et online informationsmøde om juniormesterlære den 6. maj kl. 16 - 17:30. Alle elever og forældre i 7. og 8. klasse modtager et direkte link til mødet via Aula. Der er ingen tilmelding - du logger bare på, hvis du er nysgerrig.
På mødet vil deltagerne blive klogere på:
Hvordan juniormesterlære er organiseret i Faxe
Hvilke muligheder og begrænsninger, der er for elever i ordningen
Få mulighed for at stille spørgsmål
Tal med din UU-vejleder
Det kan være en god ide at tage en snak med skolens UU-vejleder eller din lærer, hvis du er i tvivl om juniormesterlæreordningen er relevant. At vælge juniormesterlæreordningen har nemlig betydning for dine muligheder for fremtidig uddannelse.
Det er derfor også en god idé, at I tager en god snak i hjemmet om fordelene og ulemperne ved at vælge juniormesterlæreordningen.
Sådan tilmelder du dig juniormesterlære
Du skal tilmelde dig juniormesterlære i skoleåret 2025/2026 senest 15. maj 2025. Du kan kun tilmelde dig juniormesterlære med samtykke fra begge forældre (ved fuld forældremyndighed). Tilmeldingsskema får du hos din lærer.
Fra skoleåret 2025/2026 kan elever, der starter i 8. og 9. klasse, vælge at komme i juniormesterlære. Med juniormesterlære får eleven mulighed for at være 1-2 dage om ugen i praktik i en virksomhed eller et praktisk undervisningsforløb. De resterende dage vil eleven have undervisning i folkeskolen, men i færre fag end normalt. Der vil som minimum være undervisning i dansk og matematik.
Der vil både være mulighed for at deltage i juniormesterlære i en juniormesterlæreklasse på Nordskovskolen eller i en lokalt tilrettelagt juniormesterlæreordning på din nuværende skole.
Juniormesterlære er for elever, der starter i 8. eller 9. klasse i skoleåret 2025/2026.
Juniormesterlære kan være relevant for dig, som gerne vil afslutte folkeskolen med en mere praksisnær og erhvervsrettet skolegang. Med juniormesterlære vil du få praktisk erfaring fra erhvervslivet, som du eventuelt kan bruge senere i dit uddannelsesforløb. Det kan medvirke til, at du kan skabe et netværk med kontakter til din videre uddannelse og give dig et indblik i mulige veje til uddannelse og arbejde.
På ordningen vil der være en kombination mellem undervisning på en folkeskole og praktik i en virksomhed eller praktiske forløb, og det kan også være en motivation for dig.
Du har måske tidligere været ude i praktik i nogle dage eller uger, eller du kender nogen, der har været det. Praktikken i juniormesterlære er 1-2 dage om ugen hele skoleåret. Så rundt regnet er du i praktik i 40-80 dage om året.
Som udgangspunkt skal du selv finde en praktikplads - eventuelt i samarbejde med dine forældre. Det kan du gøre ved at henvende dig til en virksomhed eller hvis du kender nogen i den branche, du er interesseret i, hvor du kan komme i praktik. Mange virksomheder foretrækker, at du selv henvender dig og fortæller lidt om, hvorfor du gerne vil være hos dem. De første gange kan det godt være lidt svært, men du er velkommen til at kontakte både din skole og din UU-vejleder, som gerne vil hjælpe dig på vej.
Er det ikke muligt for at dig at finde en praktikplads, vil du blive tildelt en plads på et praktisk undervisningsforløb, som har til formål at skabe afklaring på hvilket praktikforløb/-sted, du ønsker. Det praktiske forløb matcher ikke nødvendigvis dine ønsker om branche.
Det er skolelederen på skolen, hvor du går i juniormesterlære, der skal godkende din praktikplads.
Nej, det behøver du ikke. Og det kan også sagtens være en god idé at prøve lidt forskelligt. Hvis du f.eks. ved, at du gerne vil være landmand, er det en god idé at vide noget om de jobs og virksomheder, som understøtter landbruget: det kan blandt andet være en maskinstation, en agro-virksomhed eller en fødevareproducent.
Din praktikplads kan være for en kortere periode, men kan også være for hele skoleåret. Du kan også skifte praktikplads undervejs i dit juniormesterlæreforløb, hvis der var noget andet, du hellere ville i praktik som. Hvis du ønsker at skifte praktikplads i løbet af skoleåret, skal du indgå en ny praktikaftale med den nye virksomhed, som skal godkendes af skolelederen.
Der er ikke nogen krav til, hvilken branche du skal være i praktik i. Men for alle praktikforløb skal der laves en praktikaftale med den virksomhed, som du gerne vil i praktik i. Praktikaftalen skal underskrives af virksomheden, eleven og forældrene. Derefter skal skolelederen (på den skole hvor man skal gå i juniormesterlære) godkende aftalen. Skolelederen skal godkende aftalen, så skolelederen er sikker på, at du får det nødvendige ud af dit praktikforløb, herunder fx at det bidrager til forberedelse til videre uddannelse eller giver en praktisk erfaring eller øvelse, som man ikke vil få gennem den traditionelle undervisning.
Virksomheden skal udpege en kontaktperson, som er ansvarlig for elevens faglige udbytte og trivsel.
Det er skolelederen på skolen, hvor du går i juniormesterlære, der skal godkende din praktikplads.
Skolelederen skal godkende aftalen, så skolelederen er sikker på, at du får det nødvendige ud af dit praktikforløb, herunder fx at det bidrager til forberedelse til videre uddannelse eller giver en praktisk erfaring eller øvelse, som man ikke vil få gennem den traditionelle undervisning. Derudover er der nogle regler for elever i praktik, som bl.a. handler om timer på arbejdspladsen, arbejdsforhold, hvordan eleven skal understøttes osv.
Faxe Kommune skal tilbyde praktiske undervisningsforløb for de elever, der ikke har en godkendt praktikplads i virksomhed. Det kan foregå på en erhvervsskole, FGU eller ungdomsskole.
Nærmere information om hvilke linjer, der udbydes kommer hurtigst muligt.
Ja, det kan du godt. Sker det tidligt i forløbet, vil der være plads i den klasse, du kom fra.
Er det senere i ordningen, f.eks. efter et år, kan det være nødvendigt at gå et år om, da der er fag og undervisning, du ikke har haft.
Det vil dog altid komme an på en individuel vurdering, og hvilke pladser der er på skolerne.
Når du går i juniormesterlære, vil du ikke have den samme fagrække som øvrige 8. og 9. klasses-elever, da du har færre timer til undervisningen. Du vil minimum have dansk og matematik, som du skal til prøve i ligesom alle andre i 9. klasse. Derudover kan de skoler, som tilbyder juniormesterlære, beslutte at skolen også tilbyder undervisning i andre fag, fx naturfag, engelsk, fysik/kemi osv.
Skolen kan beslutte at tilbyde undervisning i andre fag end dansk og matematik efter gældende regler for faget, hvorefter du som elev beslutter, om du ønsker at gå til prøve i faget.
Nej, det skal du ikke. Juniormesterlære er et skoletilbud for alle elever, der skal starte i enten 8. eller 9. klasse.
Hvis du sidder med et spørgsmål, som ikke er med på denne liste, er du velkommen til at henvende dig til din lærer eller UU-vejleder.