Faxe Kommunes åbne tilbud til børn og unge om lettere behandling
Faxe Kommune tilbyder et lettilgængeligt behandlingstilbud til børn og unge, der oplever symptomer på, eller som er i psykisk mistrivsel, jf. sundhedslovens § 126a.
Det lettilgængelige behandlingstilbud er målrettet børn fra børnehaveklassealderen (5-6 år) og til og med det 17. år, som oplever at være i psykisk mistrivsel. Formålet er at tilbyde familierne en forebyggende hjælp, inden udfordringerne vokser sig for store.
Psykisk mistrivsel kan komme i mange former, og det kan være svært at vurdere, hvornår det er nødvendigt at søge professionel hjælp. Mange børn og unge oplever perioder med tristhed, uro eller bekymringer - det er en naturlig del af livet. Men i nogle tilfælde kan mistrivslen fylde så meget, at et barn eller en ung begynder at trække sig fra hverdagsaktiviteter, har svært ved at fungere i skolen eller i fritiden. Hvis du som forælder er bekymret for dit barns trivsel, er det vigtigt at reagere.
Information om det lettilgængelige behandlingstilbud
Det kræver ingen henvisning at henvende sig til behandlingstilbuddet. Hvis barnet/den unge bor i Faxe Kommune, kan I henvende jer direkte til Faxe Kommunes TKC (Tværfagligt Kompetencecenter) for at få undersøgt om et lettilgængeligt behandlingstilbud er relevant for jer.
Flere af Faxe Kommunes forløb er udviklet i samarbejdet ’STIME’ i Region Hovedstaden. I STIME tager flere kommuner og børne- og ungdomspsykiatrien et fælles ansvar for at hjælpe børn og unge i psykisk mistrivsel – inden deres problemer vokser sig store.
Du kan læse mere om de indsatser, vi tilbyder her på siden.
"Forældrepiloterne" henvender sig til forældre med børn, der er udfordret med uro, opmærksomhed eller impulsivitet.
"Forældrepiloterne" henvender sig til forældre med børn, der er udfordret med uro, opmærksomhed eller impulsivitet.
Formålet med forløbet er at give forældrene vejledning, viden og redskaber, der hjælper dem med at ændre vaner og håndtere deres barns udfordringer på nye måder.
Forløbet er funderet i velafprøvede metoder til børn med ADHD og lignende vanskeligheder med uro, opmærksomhed og impulsivitet.
Forløbet foregår primært i grupper med op til otte forældrepar (uden barn) og bliver varetaget af to gruppeledere. Mellem workshops arbejder forældrene på egen hånd med sig selv og deres barn.
Grundforløbet varer omkring 10 uger og består af fire workshops, der 4 til 16 uger senere kan afsluttes med en booster-workshop. Alle workshops varer 2,5 time og handler hver især om følgende:
Workshop 1: Introduktion, det gode samspil, zonen for nærmeste udvikling og læring gennem episoder.
Workshop 2: Visuel støtte, konflikter og fysisk aktivitet.
Workshop 3: Følelsesregulering, sociale færdigheder og forskellige aktivitetsniveauer.
Workshop 4: Afslutning, valgt tillægsemne og planer for fremtiden.
Booster-workshop: Repetition af færdigheder og vejen frem.
Få styr på angsten henvender sig til forældre med børn i alderen 6-12 år, der udviser milde til moderate symptomer på angst.
Formålet med forløbet er at give forældrene vejledning, viden og redskaber, der hjælper dem med at ændre vaner og håndtere deres barns udfordringer på nye måder.
Forløbet er funderet i velafprøvede metoder til børn med ængstelige symptomer.
Forløbet foregår i forældregrupper og bliver varetaget af to gruppeledere. Mellem workshops arbejder forældrene på egen hånd med sig selv og deres barn.
Grundforløbet strækker sig over 10 uger og består af 2 workshops af 2 timers varighed og ugentlige breve, som sendes til familien.
I Faxe Kommune kan vi lave særligt tilrettelagte forløb for børn i alderen 6 - 12 år, der f.eks. har adfærdsvanskeligheder og særligt komplekse problemstillinger.
Formålet med forløbet er at støtte barnet og forældre i at håndtere det, som påvirker barnets trivsel negativt.
Forløbet strækker sig over 2-3 måneder og består af ugentlige sessioner af 1 times varighed med en behandler. Der er mulighed for at planlægge en boostersession 4 uger efter afsluttet forløb.
Når bekymring eller tristhed fylder for meget - samtaleforløb til unge mellem 12-17 år
Forløbet henvender sig til unge i alderen 12-17 år, som oplever, at tristhed og bekymringer fylder for meget.
Formålet med forløbet
Formålet er at hjælpe og vejlede den unge i at håndtere sine svære tanker og følelser på en måde, hvor hverken bekymringer eller tristhed kommer til at fylde for meget og dermed påvirke den unges hverdag i for høj grad.
Samtalerne centreres omkring den unges oplevelser og udfordringer og det overordnede formål at støtte den unge i at:
• Blive mere bevidst om sine negative tanker og følelser.
• Forstå sine bekymringer og/eller tristhed.
• Tænke og agere mere hensigtsmæssigt i forhold til det, som kan være svært.
Forløbet består af minimum seks samtaler med en behandler. Herefter er der, alt efter behov, mulighed for at udvide forløbet med flere samtaler. Samtalerne vil typisk foregå med 1-2 ugers mellemrum.
Med udgangspunkt i den unges ønsker og behov kan forældre inddrages på forskelligvis i forløbet. Der er lagt op til 1 forældresession i forløbet uden deltagelse af den unge.
Når svære følelser fører til selvskade – et samtaleforløb for unge mellem 12-17 år.
Når man oplever svære følelser, kan det være svært at finde en god måde at håndtere dem på. Nogle unge forsøger at dulme smerten ved at skade sig selv – for eksempel ved at skære, brænde eller kradse sig selv. Hvis du eller dit barn har tanker om selvskade eller har selvskadet inden for de sidste tre måneder, kan samtaleforløbet "Når svære følelser fører til selvskade" være en hjælp.
Formålet med forløbet
Forløbet er skabt for at hjælpe unge med at forstå selvskade og lære at håndtere deres følelser på en mere hensigtsmæssig måde. Nogle unge oplever selvskade som en måde at få kontrol over svære tanker og følelser, men det kan udvikle sig til en vane, der gør det endnu sværere at få det bedre.
Målet med forløbet er, at:
Reducere den selvskadende adfærd ved at give alternative strategier til at håndtere følelser.
Øge trivslen og give en bedre forståelse af de bagvedliggende årsager til selvskaden.
Gøre den unge mere bevidst om sine følelser og tanker, så de bliver lettere at håndtere.
Involvere forældre og netværk for at sikre støtte og forståelse i hverdagen.
Forløbet er for unge i alderen 12-17 år, der har:
Tanker om selvskade og/eller
Selvskadet mindst én gang inden for de sidste tre måneder.
Om forløbet
Forløbet består af en screeningssamtale og minimum 6 samtaler med en behandler. I starten og slutningen af forløbet deltager forældrene i samtalerne, og de får også tilbudt en separat samtale.
Under forløbet arbejder vi med at:
Forstå selvskade og hvorfor det opstår.
Blive mere bevidst om tanker og følelser.
Lære nye måder at håndtere svære følelser på, så behovet for selvskade bliver mindre.
I Faxe Kommune kan vi lave særligt tilrettelagte forløb for unge i alderen 12 - 17 år, der f.eks. har lavt selvværd, angst eller stress.
Forløbet består af individuelle samtaler med den unge og forældre.
Formålet med forløbet er at støtte den unge og forældre i at håndtere det, som påvirker barnets trivsel negativt.
Forløbet strækker sig over 2-3 måneder og består af ugentlige sessioner af 1 times varighed med en behandler. Der er mulighed for at planlægge en boostersession 4 uger efter afsluttet forløb.
Med udgangspunkt i den unges ønsker og behov kan forældre inddrages på forskelligvis i forløbet. Der er lagt op til 1 forældresession i forløbet uden deltagelse af den unge.