Alle sager er nu gennemgået - genopretningen er i fuld gang
Alle omtalte 1005 sager på børne- og familieområdet i Faxe Kommune er nu gennemgået. Nu er familieafdelingen i fuld gang med at udarbejde genopretningsplaner.
Børn & Læringsudvalget i Faxe Kommune har fået forelagt den første kvartalsvise status på arbejdet med udviklings- og genopretningsplanen på familieområdet.
Udvalget konstaterer med tilfredshed, at den første store milepæl er nået.
Familieområdet har nu gennemgået de omtalte 1005 børnesager og er nu i gang med at udarbejde genopretningsplaner for de sager, hvor der er er sket fejl eller der mangler sagskridt.
Det er rigtig godt at få konstateret, at det ikke er alle børnesager, der er fejl og mangler i.
Det ændrer ikke på, at Børn & Læringsudvalget er ærgerlige over at konstatere, at der er alvorlige fejl og mangler i den sidste tredjedel af sagerne.
Udvalget er tilfreds med det store arbejde, der foregår i Familieafdelingen med at rette op på dette både bagudrettet, men også fremadrettet i forhold til nye sager. Udvalget konstaterer med tilfredshed ligeså, at flere børn og familier inddrages i deres sag, hvilket forventes at øges yderligere.
- Udvalgets medlemmer er bevidste om, at alt ikke er gjort med det. Vi har et stort arbejde foran os endnu, siger direktør Ida Byrge Sørensen.
- Men vi har netop sat en meget omfattende udviklings- og genopretningsplan i gang med mange udviklingsspor, som på sigt skal rette op på situationen. Jeg oplever, at Børn & Læringsudvalget noterer sig, at der nu er lagt et fundament for det videre arbejde med både genopretningen i de konkrete sager, men også i udviklingen af afdelingen. Det skal sikre, at udsatte børn, unge og familier får den hjælp og støtte, der passer til de udfordringer, som de har, tilføjer Ida Byrge Sørensen.
- Faxe Kommunes Familieafdeling har fokus på, at sagsbehandlingen skal være grundig, fagligheden skal understøttes og udvikles, og afdelingen skal kunne handle tidligere. Når Faxe Kommune som myndighed begår fejl, skal det være tydeligt for borgerne, hvordan vi retter op. At børnene er trygge og retssikkerheden er i orden er vigtigt for os - det er tilgangen i dag, udtaler formand for Børn & Læringsudvalget, Mikkel Dam på udvalgets vegne.
Baggrund
I juni 2024 besluttede Børn & Læringsudvalget at få gennemført en udvidet revision af sagsbehandlingen på familieområdet og på baggrund af den aflagte rapport fra kommunens revisionsfirma vedtog Faxe Kommune en omfattende udviklings- og genopretningsplan for hele familieområdet med henblik på at sikre at udsatte børn, unge og familier får den hjælp og støtte, der passer til de udfordringer, som de har.
Samtidigt blev der bevilget ekstra midler til området til at understøtte arbejdet.
I Børn & Læringsudvalget følges realiseringen af denne plan meget tæt, og administrationen fremlægger 4 gange om året på ekstraordinære udvalgsmøder en status på de mange udviklingsspor i planen.
Næste status forelægges udvalget i slutningen af september måned, hvor udvalget også ser frem til at, Taskforcen for børn og unge i udsatte positioner fra Social & Boligstyrelsen og Ankestyrelsen forelægger deres første analyse af sagsbehandlingen i Faxe Kommune.
Taskforce-forløbet er en del af udviklings- og genopretningsplanen.
Fakta
Herunder kan du læse, hvordan sagerne har fordelt sig.
Familieområdet prioriterer de røde med det samme og inden for en meget kort tidshorisont. Derefter prioriteres de orange. Dernæst de gule sager.
Udover genopretningsarbejdet, håndterer afdelingerne løbende alle de aktive sager i den daglige drift. Og tager stilling til prioriteringen af sagerne, hvis der opstår behov for handling.
Røde sager: 4,4 %
Sager hvor vi er bekymret for, eller ikke kan være sikre på, barnets sikkerhed.
Orange sager: 29,8 %
Sager med alvorlige sagsbehandlingsfejl såsom gamle ansøgninger der ikke er taget stilling til, manglende personrettede tilsyn ved anbringelser mv.
Gule sager: 31,1 %
Sager med mindre sagsbehandlingsfejl såsom manglende opfølgning på bevillinger. Sager med sagsskridt der er fristoverskredet mv.
Grønne sager: 34,7 %
Sager hvor alt er som det skal være på tidspunktet for kategorisering. Bevillingerne er fulgt op og der er afgørelser på alle indsatser.