Faxe Kommunes social- og sundhedspersonale er klar til helhedsplejen
Personalet i Faxe Kommunes ældrepleje har forberedt sig i løbet af foråret, og nu er de klar. I dag - 1. juli - træder ældreloven i kraft, og med den nye lov skal medarbejderne tænke ældrepleje på en ny måde. Der er fokus på helhedspleje, sammenhæng og individuelle behov.
- Vi glæder os over, at ældreloven nu er trådt i kraft, siger Mona Funch, chef for hjemme- og sygeplejen i Faxe Kommune.
- Det er et stærkt fundament til at skabe en mere sammenhængende, tryg og værdi ældrepleje for vores ældre borgere. Vi arbejder allerede med faste teams i ældreplejen, så vi har et stærkt udgangspunkt for at levere helhedspleje efter ældreloven. Det nye er, at vi nu i endnu højere grad ser på hele borgerens livssituation og sikrer, at indsatsen omkring den enkelte er samlet, koordineret og tilpasset individuelle behov og ønsker, tilføjer Mona Funch.
Helhedspleje betyder, at ældre borgere i højere grad får én samlet, koordineret indsats - frem for mange forskellige ydelser fra forskellige fagpersoner.
Det handler om at sætte borgerens ønsker og behov i centrum og sikre, at pleje, praktisk hjælp, forebyggelse og rehabilitering spiller sammen.
- Vi har haft borgerens livskvalitet i centrum i hele omstillingen. Det her handler om at gøre hverdagen bedre og mere tryg for de mennesker, vi er sat i verden for at hjælpe, siger Lars Folmann, formand for Senior & Sundhedsudvalget i Faxe Kommune.
Klar til at levere
Faxe Kommune har i løbet af foråret forberedt sig intensivt på lovændringen, så organisationen og medarbejderne er klar til at understøtte det nye fokus.
Gennem dialog og løbende drøftelser har medarbejderne fået en dybere forståelse af ældrelovens principper og betydning for det daglige arbejde. Samtidig er arbejdsprocesser og samarbejdsformer tilpasset, så de i endnu højere grad sikrer en sammenhængende og helhedsorienteret indsats for den enkelte borger.
Dette betyder, at alle led i ældreplejen nu skal arbejde endnu tættere sammen for at skabe tryghed, kontinuitet og kvalitet i plejen.
Fakta om ældreloven
Den nye ældrelov afløser servicelovens regler om personlig pleje og praktisk hjælp til ældre.
Loven skal sikre mere kvalitet, sammenhæng og medinddragelse i ældreplejen, bl.a. ved:
At styrke borgerens ret til medinddragelse og selvbestemmelse
At understøtte helhedspleje, hvor indsatsen tilpasses borgerens samlede behov
At sikre én indgang og fast kontaktperson for den enkelte borger
Helhedsplejen gælder nyvisiterede eller revisiterede borgere i hjemmeplejen. Øvrige borgere som i dag modtager hjemmehjælp fortsætter som hidtil.