Kontanthjælpsreform træder i kraft 01.07.2025
Vi beder om forståelse for lang kø på telefonerne til Ydelsen i Center for Beskæftigelse.
På grund af den nye og omfattende kontanthjælpsreform, kan der forekomme længere ventetider på telefonen til Ydelsen især fra midt i juli til midt august 2025.
Hvis der er lang kø på telefonen opfordrer vi til at prøve igen senere.
Nye regler om kontanthjælp i 2025
Der er vedtaget en ny kontanthjælpsreform, som træder i kraft i 2025.
De nye regler får virkning fra 1. juli 2025. De får betydning for dig, der modtager kontanthjælp, uddannelseshjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse.
Hvad betyder de nye regler
Formålet med reformen af kontanthjælpssystemet er at indføre et mere enkelt kontanthjælpssystem. Med reformen bliver flere komplekse regler derfor afskaffet. Det gælder fx kontanthjælpsloftet, 225-timersreglen, særlig støtte for kontanthjælpsmodtagere og aktivitetstillægget. Disse regler gælder ikke længere fra 1. juli 2025.
De nuværende ydelser i kontanthjælpssystemet afskaffes og erstattes af én ydelse: kontanthjælp. Den nye kontanthjælp har tre satser: mindstesats, grundsats og forhøjet sats samt en sats for hjemmeboende børn. Derudover indføres en række tillæg, der er målrettet børnefamilier, enlige og unge. Der bliver fx indført et fritidstillæg, som skal understøtte børnenes kultur og fritidsliv. Fritidstillægget bliver udbetalt automatisk sammen med kontanthjælpen. Der bliver også indført et medicintilskud til kontanthjælpsmodtagere og deres børn, så flere kan få den nødvendig receptpligtig medicin.
Intentionen med de nye regler er at skabe et væsentligt økonomisk incitament til at tage arbejde, så flere kan få en tilknytning til arbejdsmarkedet.
Det bliver ikke muligt at modtage ydelse i ubegrænset omfang. Derfor bliver der indført et boligstøtteloft for dem, der modtager forhøjet sats og som er gift eller vurderet samlevende.
Skærpet beskæftigelseskrav
Beskæftigelseskravet for at få kontanthjælp skærpes, så alle, der er kommet til Danmark fra 1968, udover opholdskravet, også skal opfylde et beskæftigelseskrav. Hvis du ikke opfylder kravene, vil du modtage mindstesats, og du skal leve op til en arbejdspligt. Arbejdspligtens indhold og omfang tilrettelægges efter dine forudsætninger og helbredsmæssige situation.
Arbejdspligten kan være op til 37 timer om ugen, og indsatsen i arbejdspligten kan bestå af forskellige beskæftigelsesrettede indsatser. Det vil primært være nytteindsats, men det kan også være virksomhedspraktik og job med løntilskud. Indholdet og omfanget bliver sammensat ud fra en konkret og individuel vurdering af den enkelte borgers forudsætninger og helbredsmæssige situation.
Hvad hedder dy nye satser
Der vil fremover være én ydelse: Kontanthjælp
Ydelsen har 3 satser:
- Mindstesats: for personer, som ikke opfylder opholds- og beskæftigelseskravet
- Grundsats: for personer under 30 år, der ikke har haft svarende til 2½ års ordinært fuldtidsarbejde inden for de seneste 10 år. Satsen vil følge SU som pejlemærke.
- Forhøjet sats: for personer der er fyldt 30 år eller unge i alderen 25 – 30 år, der har haft hvad der svarer til 2½ års ordinært fuldtidsarbejde indenfor de seneste 10 år.
Derudover kommer der en hjemmeboende sats, som er for personer under 30 år, der er hjemmeboende hos én eller begge forældre og ikke forsørger eget barn i hjemmet.
Hvad hedder de nye tillæg
Børnetillæg
Du har ret til børnetillæg, hvis du har forsørgelsespligt over for ét eller flere børn under 18 år. Der er tale om ét beløb uanset antal børn.
Tillæg til enlige med børn
Du har ret til et enligtillæg, hvis du er enlig med børn og modtager kontanthjælp på mindstesats og grundsats.
Tillæg til enlige uden børn
Du har ret til et enligtillæg, hvis du er enlig uden børn og modtager kontanthjælp på grundsats og forhøjet sats.
Særligt ungetillæg
Du har ret til særligt ungetillæg hvis du er vurderet aktivitetsparat i jobcentret og:
- Er under 25 år og ikke har forsørgelsespligt over for børn
- Er mellem 25 og 29 år og ikke har forsørgelsespligt over for børn
- Er under 30 år og har forsørgelsespligt over for børn og modtager børnetillæg.
Midlertidigt tilpasningstillæg
Du har ret til midlertidigt tilpasningstillæg, hvis du er under 30 år og opfylder betingelserne for at modtage tillægget og modtager en kontanthjælpsydelse i juni og juli 2025. Ydelsescenteret foretager vurderingen i forbindelse med sagsgennemgangen. Tilpasningstillægget er midlertidig og sidste udbetaling er juni 2027.
Fritidstillæg
Du har ret til at modtage fritidstillæg til dine børn, hvis dine børn bor hos dig. Der bliver udbetalt fritidstillæg til op til 3 børn. Der udbetales fritidstillæg til dig, når du har modtaget hjælp i kontanthjælpssystemet i 3 måneder.
Du skal indsende dokumentation for 1/3 af tillæggets anvendelse hver 3. måned. Det kan ske digitalt eller fysisk. Vi udvikler en digital selvbetjeningsløsning, hvor du kan uploade dokumentationen. Udbetalingen stopper, hvis du ikke sender dokumentation og starter først igen, når du har indsendt dokumentation.
Du kan evt finde mere information om fritidstillægget i denne folder på KL's hjemmeside: https://www.kommunernesydelsessystem.dk/wp-content/uploads/2025/07/KL_Fritidstillaeg_300624.pdf
Medicintilskud
Du og dit barn/dine børn har ret til at modtage medicintilskud, når du modtager kontanthjælp. Medicintilskuddet er 100 % til egenbetaling af receptpligtig tilskudsberettiget billigste medicinpræparat
Du har ret til medicintilskuddet hvis du:
- Er barn og bor hos en forælder som modtager kontanthjælp. Her vil du have ret til medicintilskuddet fra første dag forælder/forældre er på kontanthjælp
- Har modtaget kontanthjælp i 12 ud af de seneste 18 måneder
Apoteket kan se, om din egenbetaling er dækket af medicintilskuddet, du skal derfor ikke ansøge om at få dette medicintilskud, blot henvende dig på apoteket - Hvis du er berettiget til medicintilskud får du udleveret medicinen uden du selv skal betale eller lægge ud.
Nye regler om fribeløb
Med de nye regler, vil få timer i ordinært arbejde kunne betale sig.
- Modtager du eller din ægtefælle kontanthjælp på minimumssats eller grundsats, vil du få et fribeløb på 5.200 kr. (2025-niveau) om måneden. Det betyder, du beholder hver en tjent krone op til 5.200 kr. pr. måned før skat, uden at det bliver modregnet i din kontanthjælp.
- Modtager du forhøjet sats, vil du få et fribeløb på 2.600 kr. om måneden. Det betyder, du beholder hver en tjent krone op til 2.600 kr. pr. måned før skat, uden at det vil blive modregnet i din kontanthjælp.
- Fribeløbet er individuelt, og et uudnyttet fribeløb kan ikke overføres fra en ægtefælle til en anden ægtefælle.
- Modtager du kontanthjælp med sats som hjemmeboende, vil du ikke have et fribeløb. Her vil kommunen fradrage 65 % af arbejdsindkomsten i din kontanthjælp.
Sådan opgøres arbejdsindtægterne
Den del af din arbejdsindtægt, som skal fradrages i kontanthjælpen, udgør din bruttoløn fratrukket ATP, arbejdsmarkedsbidrag, henlagte feriepenge og kollektive pensioner i arbejdsindtægterne.
Særligt, hvis du er på STU-forløb
Hvis du deltager i en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU), vil der først blive modregnet arbejdsindtægter i din kontanthjælp, når du har tjent 29.738 kr. pr. år.
Socialt frikort
Hvis du har et socialt frikort, kan du tjene op til 42.766 kr. skattefrit pr. år, uden at indtægten fradrages i din kontanthjælp. Hvis du opbruger det sociale frikortbeløb på 42.766 kr., kan du i de efterfølgende måneder benytte fribeløbet på 2.600/5.200 kr.
Boligstøtteloft fra 1. juli 2025
Du er omfattet af et boligstøtteloft, hvis du er gift eller samlevende og modtager forhøjet sats i kontanthjælp.
Det betyder, at hvis du er omfattet af boligstøtteloftet, kan du højest modtage 363 kr. i boligstøtte pr. måned.
Boligstøtteloftet har kun virkning for hele kalendermåneder med kontanthjælp. Det betyder, at hvis du ændrer status fra gift eller samlevende til enlig midt i en måned, er du ikke omfattet af boligstøtteloftet i den måned, hvor du ændrer status, men først fra måneden efter.
Omvendt gælder det, at hvis du ændrer status fra enlig til gift eller samlevende, eller hvis du allerede er gift eller samlevende og bliver modtager af forhøjet sats midt i en måned, så er du først omfattet af boligstøtteloftet den efterfølgende måned.
Boligstøtte udbetales af Udbetaling Danmark. Hvis du har spørgsmål til din boligstøtte, så bedes du kontakte Udbetaling Danmark.