Som tilgrænsende grundejer til en privat fællesvej, skal du selv stå for vedligeholdelsen af den private fællesvej.
Grundejerne skal selv vedligeholde hele vejstykket ud for deres ejendom. Pligten gælder ud til vejmidten og omfatter både:
- kørebane og eventuel cykelsti
- fortove og kantsten
- adgange ind til ejendommen
- vejbrønde (regnvandsriste) og tilhørende stikledninger
- stikledninger til spildevand
- vejtræer og anden beplantning på vejarealet
- fartdæmpende bump og chikaner
- plantekummer, bænke og andet privat udstyr
Det er grundejernes pligt at sørge for at den private fællesvej til enhver tid fremstår i god og forsvarlig stand i forhold til færdslens art og omfang.
Mindre reparationer på vejen
Mindre reparationer er nødvendige ved småskader som hul i asfalten, nogle knækkede eller løse fliser, eller andre fejl som kan udgøre en fare for trafikanterne.
Det er den tilgrænsende grundejer ud for skaden, som skal reparere skaden for egen regning. Grundejerne bestiller og betaler selv håndværkerne. Konstaterer kommunen at vejen ikke er vedligeholdt, kan kommunen udstede varsel om at skaden skal repareres inden for en bestemt frist. Hvis skaden, trods varslet, ikke bliver repareret får grundejeren et påbud, hvorefter kommunen udfører reparationen for grundejerens regning når påbuddet ikke efterkommes.
Større vedligeholdelse af vejen
Hvis vejen over en længere strækning fremstår i så dårlig stand, at den udgør en fare for trafikanter, kan større vedligeholdelsesarbejder være nødvendige. Det kan være hele kørebanen der behøver en ny belægning, alle kantsten skal rettes op, eller fortovet på en længere strækning skal skiftes.
Det er her op til grundejerne at blive enige om hvilket arbejde der skal til, for at vejen fremover lever op til at være i en god og forsvarlig stand.
Hvis I som grundejere ikke kan blive enige om vedligeholdelsen af vejen, vil kommunen sørge for at arbejdet bliver udført. Det kan blive en dyrere løsning og hele regningen bliver sendt til alle berørte og tilgrænsende grundejere, som skal betale efter den fordelingsnøgle, kommunen har lavet.
Derfor er det altid bedst, at I som grundejere i fælleskab bliver enige og selv sørger for at arbejdet bliver udført. Det giver jer størst mulig indflydelse på løsningen og sparer jer for eventuel unødvendige ekstraudgifter.
Hvis I ikke er enige om vejens stand og vedligeholdelse
Hvis I er uenige i hvordan vejen skal vedligeholdelse og hvordan udgifterne skal fordeles mellem jer, kan I indkalde kommunen til et vejsyn.
Ved vejsynet vil alle få mulighed for at komme med bemærkninger. Kommunen bruger også tid på at oplyse jer om reglerne for vedligeholdelse og evt. fordelingsnøgle for udgifterne til arbejdet.
Anmodning om et vejsyn skal indeholde en grundig beskrivelse om udfordringen, vejens nuværende stand og hvem man har været i dialog med forud for anmodningen.
Anmodningen sendes til trafikafdelingen.