Faxe Ladeplads Øst Kystbeskyttelseslaug
Et fælles projekt om kystbeskyttelse
Faxe Ladeplads Øst Kystbeskyttelseslaug
Der er ikke endnu oprettet et kystbeskyttelseslag, men det videre projekt i forbindelse med Faxe Ladeplads Øst, projektstrækning Syd benævnes indtil videre Faxe Ladeplads Øst Kystbeskyttelseslaug.
Så må vi se, hvad det endelige navn bliver.
Arbejdsgruppe
Arbejdsgruppen består nu af Allan Løvgreen, Bo Lauritzen og Jes Nygaard Larsen, som du er meget velkommen til at kontakte via e-mail kyst@klinteby.dk.
Status
Byrådet har den 27. marts 2025 besluttet at fremme sagen om kystbeskyttelse af Faxe Ladeplads Øst, projektstrækning Syd.
Der er truffet nedennævnte indledende beslutninger, som konkretiseres i den videre proces.
Projektet
Der arbejdes videre med at undersøge mulighederne for etablering af et tilbagetrukket dige, alternativt et klitdige.
Grundejere/husejere som har indgivet høringssvar, anbefaler et tilbagetrukket dige.
Kystdirektoratet vurderer derimod, at klitdiget er en fornuftig løsning. For det tilbagetrukne dige påpeger Kystdirektoratet opmærksomhedspunkter i forhold til landskab og afvandingsforhold ved skybrud. Kystdirektoratets overvejelser - om at et landskab lagt tæt ind til husene med naturligt forekommende vegetation er en bedre løsning i forhold til det landskabelige hensyn, naturen og eventuel afvandingsforholdene i forbindelse med et skybrud - vil blive inddraget i de videre vurderinger.
Projektets ledelse
Kommunen er ansvarlig for projektets ledelse.
Projektledelsen sker i tæt samarbejde med arbejdsgruppen – via ekstern rådgiver – da der skal være en passende adskillelse mellem projektorganisation og kystmyndighed.
Bidragsfordeling og finansiering af udgifter
Ejere af fast ejendom, som opnår en beskyttelse eller anden fordel ved foranstaltningen, vil blive pålagt en bidragspligt.
Kommunen har aftalt med arbejdsgruppen, at arbejdsgruppen udarbejder udkast til bidragsfordeling til drøftelse med grundejere/husejere.
I henhold til kystbeskyttelsesloven bestemmer kommunen, hvorledes midlerne til kystbeskyttelsesforanstaltningerne skal tilvejebringes, herunder, om der skal optages lån, om lån skal garanteres af kommunen, og om kommunen midlertidigt eller endeligt skal afholde udgiften.
Kommunen har foreløbigt afholdt udgifterne til indledende kystbeskyttelsesrapport. Kommunen afholder fortsat foreløbigt udgifterne i sagens indledende faser frem til og med udarbejdelse af ansøgning om tilladelse til kystbeskyttelse, foreløbigt finansieret via uforbrugte midler på omkring 130.000 kr.
Oprettelse af kystbeskyttelseslag
Der skal oprettes et kystbeskyttelseslag, som de bidragsydende ejere skal være medlem af.
Kommunen har aftalt med arbejdsgruppen, at arbejdsgruppen udarbejder udkast til vedtægter til drøftelse med grundejere/husejere.
Videre proces
Rådgiver vil foretage en besigtigelse og vurdering af naturtyper og arter i området. Resultatet heraf skal gøre det muligt at træffe afgørelse om, hvorvidt projektet medfører, at der skal udarbejdes en miljøvurdering (VVM) og konsekvensvurdering.
Rådgiver er blevet anmodet om at fremsende et tilbud på udarbejdelse af konkret projekt for et tilbagetrukket dige - med inddragelse af bl.a. bemærkninger i høringssvar og udtalelse fra Kystdirektoratet.
Arbejdsgruppen har inviteret berørte grundejere/husejere til møde torsdag den 15. maj 2025, kl. 19 på Hylleholt Skole, fællesrum blok B, for bl.a. at drøfte linjeføring for tilbagetrukket dige, udkast til bidragsfordeling og udkast til vedtægter for et kystbeskyttelseslag.
Kommunale fællesprojekter
Kommunale fællesprojekter skal gennemføres i henhold til bestemmelserne i kystbeskyttelseslovens kapitel 1 a.
Du kan læse mere om kommunale fællesprojekter i et notat/undervisningsmateriale fra Kystdirektoratet, jf. Kommune med kystansvar, Modul 2, Kommunale fællesprojekter.